Business Internaţional

Turismul si liniile aeriene s-au imbolnavit de SARS

16.05.2003, 00:00 25

Cinci milioane de locuri de munca vor fi eliminate in sectorul turismului din cauza extinderii epidemiei de pneumonie atipica.  Deja afectat serios de scaderea economica generala si de atentatele teroriste, turismul va cunoaste o scadere drastica a activitatii. Conform Organizatiei Internationale a Muncii (OIT), un salariat din sapte din acest sector va fi trimis in somaj din septembrie 2001.
Aceasta evolutie este cu atat mai grava cu cat turismul reprezinta 11% din PIB-ul mondial, ocupand 8% din salariati in intreaga lume. In plus, nu se intrevedere nici o sansa de redresare a situatiei.
Asia este, bineinteles, cea mai afectata regiune. Astfel, in anumite parti din China, Hong Kong, Singapore, Vietnam si Taiwan, numarul angajatilor din turism ar putea scadea cu 30%. "Impactul SARS asupra acestor tari asiatice a fost de patru sau cinci ori mai mare decat cel al atacurilor teroriste din 11 septembrie asupra Statelor Unite," a declarat Rick Miller, vice-presedinte al departamentului de cercetare si economie al World Travel & Tourism Council (WTTC). Consiliul urma sa se intruneasca ieri pentru a discuta impactul SARS asupra industriei turismului din Asia.
In restul lumii, pierderea locurilor de munca din cadrul acestui sector se va limita la o rata medie de 5%. Industria mondiala a turismului a fost afectata atat de scaderea economica generala, cat si de razboiul din Irak, factori ce au determinat o scadere a cererii pentru serviciile acestui sector.
Cresterea inregistrata de serviciile acestui sector se limiteaza la numai 1-1,5%, cu mult sub rata de 3-4% inregistrata cu cativa ani in urma.
Pentru lunile urmatoare, Organizatia Internationala a Muncii intrevede, pentru cazul in care maladia nu va fi controlata foarte rapid, ca efectele negative se vor face simtite asupra activitatilor sectorului de servicii din intreaga lume. Ca exemplu, organizatia a citat transportul public si centrele comerciale.
Pe de alta parte, SARS a avut un impact mult mai mare decat cel al atacurilor din 11 septembrie si razboiului din Irak, combinat, asupra industriei aeriene globale.
Companiile aeriene din intreaga lume au inregistrat pierderi de peste 10 miliarde de dolari in acest an, a declarat Thomas Andrew Drysdale, director regional pentru International Air Transport Association.
Drysdale a avertizat ca pierderile vor fi si mai mari daca nu se vor lua masuri pentru a preveni raspandirea epidemiei.
Reprezentanti ai Association of Southeast Asian Nations s-au intrunit cu oficiali ai unor aeroporturi din China, Japonia si Coreea de Sud pentru a discuta masurile ce trebuie luate in cadrul aeroporturilor pentru a reface increderea pasagerilor si a preveni raspandirea virusului.
Unele dintre cele mai mari companii aeriene ale lumii, incluzand Lufthansa si Alitalia, au avertizat ca se asteapta sa inregistreze pierderi pe intregul an.
De la un profit operational de 12 milioane de euro, Lufthansa a inregistrat pe primele trei luni ale acestui an o pierdere operationale de 415 milioane de euro. Dupa o ambitioasa extindere a capacitatii, compania a fost nevoita sa-si mentina la sol 70 aparate de zbor. Pierderea neta inregistrata de companie pe primul trimestru aproape s-a dublat de la 186 la 356 milioane de euro.
In cazul Alitalia, pierderea inregistrata pe primul trimestru aproape s-a dublat de la 103 la 198 milioane de euro.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO