Business Internaţional

Turcia, Bulgaria şi România vor semna un acord privind minele din Marea Neagră

Turcia, Bulgaria şi România vor semna un acord privind...

Autor: Petru Mazilu

16.12.2023, 16:55 49

Turcia, România şi Bulgaria intenţionează să semneze în ianuarie un acord privind îndepărtarea minelor care plutesc în derivă în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, potrivit Reuters.

Reprezentanţii Turciei, României şi Bulgariei s-au întâlnit cu oficiali din Georgia, Polonia şi Ucraina în aprilie 2022 pentru a discuta despre eliminarea minelor. Apoi, miniştrii Apărării din cele trei ţări au purtat discuţii despre plan la o reuniune NATO la Bruxelles în octombrie şi la Ankara în noiembrie

Guler a spus că iniţiativa va include deocamdată doar Turcia, România şi Bulgaria, iar miniştrii apărării din aceste ţări au planificat să organizeze o ceremonie de semnare la Istanbul pe 11 ianuarie.

„Navele noastre de deminare vor efectua patrulări constante până la punctul în care se termină graniţele maritime ale României", a explicat ministrul turc.

În paralel, Marea Britanie a anunţat luni că va transfera două nave de vânătoare de mine ale Marinei Regale către Marina ucraineană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO