Turcia, Bulgaria şi România vor semna un acord privind minele din Marea Neagră

Autor: Petru Mazilu 16.12.2023

Turcia, România şi Bulgaria intenţionează să semneze în ianuarie un acord privind îndepărtarea minelor care plutesc în derivă în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, potrivit Reuters.

Reprezentanţii Turciei, României şi Bulgariei s-au întâlnit cu oficiali din Georgia, Polonia şi Ucraina în aprilie 2022 pentru a discuta despre eliminarea minelor. Apoi, miniştrii Apărării din cele trei ţări au purtat discuţii despre plan la o reuniune NATO la Bruxelles în octombrie şi la Ankara în noiembrie

Guler a spus că iniţiativa va include deocamdată doar Turcia, România şi Bulgaria, iar miniştrii apărării din aceste ţări au planificat să organizeze o ceremonie de semnare la Istanbul pe 11 ianuarie.

„Navele noastre de deminare vor efectua patrulări constante până la punctul în care se termină graniţele maritime ale României", a explicat ministrul turc.

În paralel, Marea Britanie a anunţat luni că va transfera două nave de vânătoare de mine ale Marinei Regale către Marina ucraineană.