Business Internaţional

TUI anuleaza o listare la bursa

08.09.2004, 00:00 15



Cel mai mare operator turistic din Europa, TUI, a renuntat la planurile sale de a scoate la vanzare o parte din divizia sa de transport naval si croaziere, Hapag-Lloyd, conducerea companiei considerand ca nu putea obtine "un pret just" pentru valoarea actuala a afacerii, informeaza Bloomberg.



TUI va ramane cu un control de 100% asupra subsidiarei sale din Hanover, si nu intentioneaza sa cedeze compania in viitorul apropiat, potrivit purtatorului de cuvant al grupului Uwe Kattwinkel. Directorul general Michael Frenzel intentionase sa listeze la bursa divizia pentru a mai reduce din datoriile companiei.



"Cerintele de finantare ale grupului sunt structurate acum pe baze solide, pe termen lung, iar reducerea preconizata a datoriilor se poate realiza cu succes si fara a lista la bursa Hapag-Lloyd", au precizat reprezentantii companiei.



Obiectivele grupului in aceasta directie urmaresc o reducere a datoriilor pana la 3 mld. euro pana la sfarsitul lui 2004 si sub 2 mld. euro pana la sfarsitul lui 2005.



Desi momentan s-a renuntat la varianta initiala de listare a unui procentaj de 30-49% din Hapag Lloyd, surse din interiorul companie au dezvaluit ca este posibila o cedare a unei parti din companie unui investitor strategic.



Hapag-Lloyd a generat o cifra de afaceri de 2,23 mld. euro anul trecut si s-a situat pe locul 16 mondial, in ceea ce priveste volumul activitatii de transport containerizat, potrivit purtatorului de cuvant al diviziei Eva Gjersvik. Totusi, previziunile pe termen mediu asupra evolutiei activitatii de shipping pe plan mondial, ar fi putut determina obtinerea unei valori bursiere de numai 1,5 mld. euro pentru Hapag-Lloyd.



Anul acesta TUI incheie al treilea an de transformare dintr-un producator de otel in operator turistic. Grupul urmareste ca pana la finele lui 2006 veniturile din turism sa detina o pondere de 85% in veniturile totale, dupa ce anul trecut aproape doua treimi din totalul veniturilor au proventit din activitatea de turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO