Business Internaţional

Trichet: Incapacitatea de reducere a datoriilor guvernamentale ar putea genera un “deceniu pierdut”

Trichet: Incapacitatea de reducere a datoriilor guvernamentale ar putea genera un “deceniu pierdut”
30.08.2010, 08:31 32

Preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet adeclarat că guvernele riscă să se confrunte cu un "deceniu pierdut"de creştere economică firavă dacă vor amâna rezolvarea problemeicreşterii datoriilor publice generate de criza financiară, potrivitBloomberg.
"Istoria ne arată că rezolvarea problemei dezechilibrelor acumulatenu reprezintă o misiune de îndeplinit după redresarea economiei, cimai degrabă o precondiţie importantă pentru susţinerea uneiredresări durabile", a declarat Trichet în cadrul simpozionuluianual al băncii centrale americane (Fed).
Poziţia preşedintelui BCE intră în contrast cu preferinţapreşedintelui american Barack Obama pentru măsuri de stimulareeconomică.
Pe termen lung, a declarat Trichet, datoriile consumatorilor,companiilor şi guvernelor reprezintă principalul factor careîncetineşte revenirea economiei, iar reducerea acestora estenecesară pentru asigurarea stabilităţii şi creşterii în aniiurmători.
Până la sfârşitul acestui an, datoriile guvernelor din zona eurovor fi înregistrat o creştere de 20% din 2007, în timp ce StateleUnite şi Japonia vor avea o creştere de până la 45 procente, aestimat Trichet.
Fără a da nume, Trichet a arătat că unii strategi au sugerat că petermen scurt sunt necesare cheltuieli suplimentare, iar datoriapoate fi deocamdată ignorată.
"Adoptarea unei astfel de poziţii ar fi foarte periculoasă pentrueconomiile noastre", a declarat acesta, făcând o paralelă cusituaţia din Japonia din anii '90 când băncile au menţinutfragilitatea economiei restructurând datoriile firmelorineficiente.
Un nivel ridicat al datoriilor publice şi lipsa unui plan dediminuare a acestora riscă să genereze nesiguranţă în rândulgospodăriilor şi companiilor, conştiente că în ultimă instanţă vorsuporta majorările de taxe şi reducerile de cheltuieli necesarediminuării acestora. Trichet a declarat că nu crede în argumentulconform căruia reducerea deficitelor în acest moment ar ameninţaprocesul de redresare economică.
Referindu-se la rolul băncilor centrale în perioadele deausteritate fiscală, preşedintele BCE a declarat că rolul acestorade ancore ale stabilităţii este cu atât mai important în astfel deperioade.
Cu privire la combinaţia de reduceri de rate ale dobânzii şipolitici non-standard utilizată de băncile centrale pentrucombaterea crizei, Trichet a declarat că aceste măsuri pot firetrase independent unele de celelalte.
Trichet s-a folosit deseori de această ocazie, a simpozionului Fed,pentru a-şi prezenta abordarea referitoare la politica monetară.Anul trecut, preşedintele BCE a explicat eforturile băncii decombatere a crizei, apărând instituţia în faţa criticilor privindreacţia întârziată a acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO