Trichet: Incapacitatea de reducere a datoriilor guvernamentale ar putea genera un “deceniu pierdut”

Autor: Catalina Apostoiu 30.08.2010

Preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a declarat că guvernele riscă să se confrunte cu un "deceniu pierdut" de creştere economică firavă dacă vor amâna rezolvarea problemei creşterii datoriilor publice generate de criza financiară, potrivit Bloomberg.
"Istoria ne arată că rezolvarea problemei dezechilibrelor acumulate nu reprezintă o misiune de îndeplinit după redresarea economiei, ci mai degrabă o precondiţie importantă pentru susţinerea unei redresări durabile", a declarat Trichet în cadrul simpozionului anual al băncii centrale americane (Fed).
Poziţia preşedintelui BCE intră în contrast cu preferinţa preşedintelui american Barack Obama pentru măsuri de stimulare economică.
Pe termen lung, a declarat Trichet, datoriile consumatorilor, companiilor şi guvernelor reprezintă principalul factor care încetineşte revenirea economiei, iar reducerea acestora este necesară pentru asigurarea stabilităţii şi creşterii în anii următori.
Până la sfârşitul acestui an, datoriile guvernelor din zona euro vor fi înregistrat o creştere de 20% din 2007, în timp ce Statele Unite şi Japonia vor avea o creştere de până la 45 procente, a estimat Trichet.
Fără a da nume, Trichet a arătat că unii strategi au sugerat că pe termen scurt sunt necesare cheltuieli suplimentare, iar datoria poate fi deocamdată ignorată.
"Adoptarea unei astfel de poziţii ar fi foarte periculoasă pentru economiile noastre", a declarat acesta, făcând o paralelă cu situaţia din Japonia din anii '90 când băncile au menţinut fragilitatea economiei restructurând datoriile firmelor ineficiente.
Un nivel ridicat al datoriilor publice şi lipsa unui plan de diminuare a acestora riscă să genereze nesiguranţă în rândul gospodăriilor şi companiilor, conştiente că în ultimă instanţă vor suporta majorările de taxe şi reducerile de cheltuieli necesare diminuării acestora. Trichet a declarat că nu crede în argumentul conform căruia reducerea deficitelor în acest moment ar ameninţa procesul de redresare economică.
Referindu-se la rolul băncilor centrale în perioadele de austeritate fiscală, preşedintele BCE a declarat că rolul acestora de ancore ale stabilităţii este cu atât mai important în astfel de perioade.
Cu privire la combinaţia de reduceri de rate ale dobânzii şi politici non-standard utilizată de băncile centrale pentru combaterea crizei, Trichet a declarat că aceste măsuri pot fi retrase independent unele de celelalte.
Trichet s-a folosit deseori de această ocazie, a simpozionului Fed, pentru a-şi prezenta abordarea referitoare la politica monetară. Anul trecut, preşedintele BCE a explicat eforturile băncii de combatere a crizei, apărând instituţia în faţa criticilor privind reacţia întârziată a acesteia.