Business Internaţional

Trei companii europene au fost amendate cu 4,4 mil. euro pentru dare de mita

10.10.2006, 19:00 18

Trei companii din Franta, Italia si Germania au fost amendate cu 4,4 milioane de euro (5,6 milioane de dolari) pentru ca au dat mita pentru a castiga proiecte de constructie de baraje in Lesoto, a declarat Divizia UE antifrauda, scrie Financial Times.
Detaliile cazului au fost publicate odata cu dovezi ca firmele vestice se regasesc printre cei mai mari platitori de mita dintre tarile dezvoltate. Aceste dovezi ar putea creste presiunea asupra companiilor multinationale pentru a introduce politici globale de interzicere a platilor ilicite nu doar in Vest.
Contractorii Schneider Electric din Franta, Impregilo din Italia si Lahmeyer din Germania au folosit mita pentru a castiga contractele pentru un baraj si o hidrocentrala in tara sud-africana, care face parte dintr-un proiect de management al apei cofinantat de UE, potrivit Olaf, divizia antifrauda.
Cele trei companii erau implicate in dezvoltarea proiectului Lesoto Highlands Water, unul dintre cele mai mari baraje din lume si cea mai mare constructie dintre doua tari din Africa.
Conducerea Schneider a recunoscut ca a dat mita si a fost amendata cu 1,19 mil. euro (1,6 mil. $), in timp ce companiile germane si italiene au fost amendate cu cate 1,6 mil. euro (2 mil. dolari) fiecare.
Proiectul implica constructia unor baraje si a unei hidrocentrale subterane la granita dintre Africa de Sud si Lesoto. Constructia, inceputa in anii '80, a fost finantata de Fondul European de Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala si guvernul din Lesoto.
Cei mai mari platitori de mita sunt companii din pietele emergente precum India,
Indicele Platitorilor de Mita (BPI) bazat pe primele 30 de tari exportatoare, publicat de Transparency International din Germania, arata ca firmele franceze si italiene se gasesc printre primele sase firme care au apelat la mita in tarile mai putin dezvoltate.
Cei mai mari platitori de mita, conform sondajului efectuat pe 11.000 de oameni de afaceri din 125 de tari, sunt companii din piete emergente precum India, China si Rusia.
Conform studiului BPI, companiile indiene sunt cele mai dispuse sa plateasca mita in tarile mai putin dezvoltate. Ran Liao, specialist al organizatiei pe zona Asiei de Sud, a declarat ca "si in India coruptia este in floare, asa ca este chiar normal ca aceste companii indiene sa aiba aceleasi deprinderi si in strainatate".
Companiile din Marea Britanie sunt printre cele mai putin dispuse sa plateasca mita, dar faptul ca sunt pe locul al 6-lea printre cele mai putin corupte tari nu ar trebui sa fie un motiv de bucurie, spun oficialii din Marea Britanie. Companiile britanice care au dat mita oficialilor straini pentru a obtine contracte ar trebui sa fie constienti de riscurile legale la care se expun, a declarat pentru Financial Times Steve Willmot, seful diviziei fiscale din Londra.
Luna viitoare se va porni o investigatie pentru a opri coruptia printre afacerile britanice si politicienii corupti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO