Business Internaţional

Tony Blair a fost pe punctul de a ordona doborârea unui avion de pasageri după 11 septembrie 2001

Tony Blair a fost pe punctul de a ordona doborârea unui avion de pasageri după 11 septembrie 2001

Autor: Mediafax

10.09.2011, 16:27 665

Fostul premier britanic Tony Blair a dezvăluit că a fost pe punctul de a ordona doborârea unui avion de pasageri aflat în spaţiul aerian al Marii Britanii, la scurt timp după 11 septembrie 2001, potrivit unui interviu publicat sâmbătă de BBC News Online.

Blair a dezvăluit că a fost un incident după 11 septembrie, când un avion de pasageri din spaţiul aerian britanic a fost considerat o ameninţare pentru că nu le răspundea controlorilor de trafic aerian.

"A fost un moment în timpul mandatului meu când nu am fost foarte departe de decizia finală privind doborârea unui avion", a declarat el.

"Am sfârşit prin a vorbi direct cu ofiţerul care se ocupa de operaţiune şi am încercat să stabilim dacă avionul respectiv era victima unui accident nefericit, ceea ce era o probabilitate foarte mare, dar dacă nu era aşa? A fost un moment extrem de înspăimântător", a declarat el.

Blair a afirmat că au fost "pregătite" avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavei de pasageri, despre care ulterior s-a constatat că nu reprezenta o ameninţare.

Fostul premier britanic a negat, totodată, că intervenţia militară din Orientul Mijlociu i-ar fi radicalizat pe musulmani şi i-a încurajat pe aceştia să se angajeze împotriva actelor de terorism.

"Motivul pentru care aceste persoane s-au radicalizat nu este pentru că noi le-am făcut ceva. Ele cred în filosofia lor. Văd acest lucru tot timpul în Orientul Mijlociu. Aceasta este viziunea lor, şi mă tem că ea este privită naiv în Occident, cum că aceste persoane ne-au înţeles greşit motivele, că le-am provocat confuzii, că aşa au fost radicalizaţi", a declarat fostul premier.

"Să înţelegeţi un lucru - ei cred în ceea ce cred pentru că ei cred că religia lor îi obligă să creadă în aşa ceva", a adăugat el.

Blair a declarat, de asemenea, că dacă moartea lui Osama ben Laden a adus o lovitură reţelei Al-Qaida, lupta împotriva terorismului nu înseamnă lupta "împotriva unui om".

Blair, care în prezent este trimisul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, şi-a amintit de momentul în care a aflat că World Trade Center din New York a fost atacat.

"Mă pregăteam să susţin un discurs la Congresul Sindicatelor din Brighton. Eram în camera de hotel. Am fost întrerupt de unul dintre consilieri mei, care mi-a spus: Veniţi să vedeţi ce se întâmplă la televizor. Primul avion lovise deja primul turn", a povestit fostul premier britanic.

"Mi-a fost foarte, foarte clar, încă de la început, că acesta nu era doar un atac terorist de o amploare extraordinară, ci unul care va schimba politica globală", a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO