Business Internaţional

Tigarile si alcoolul aprind inflatia in zona euro

19.12.2003, 00:00 12



Inflatia in zona euro s-a ridicat in primele 11 luni ale anului la 2,2%, depasind tinta de 2% urmarita de Banca Centrala Europeana(BCE), potrivit raportului elaborat miercuri de agentia de statistica a Uniunii Europene, Eurostat.



Inflatia a fost stimulata de cresteri ale preturilor la articole de imbracaminte, dar si de saltul semnificativ, de 1,3%, al preturilor la alcool si tutun, determinat in special de politica guvernelor de sporire a incasarilor bugetare.



Statisticile s-au dovedit in conformitate cu asteptarile pietei si au adeverit estimarile anterioare ale Eurostat-ului. In luna octombrie, preturile au inregistrat o crestere anuala (pe un total de 12 luni) de 2%.



Cu toatea acestea, inflatia, care in iulie nu atinsese tinta de 2%(rata anuala) stabilita de BCE, s-a dovedit mai "incapatanata" decat se anticipase. Majoritatea economistilor, insa, nu asteapta o modificare a ratei dobanzii de referinta in viitorul apropiat.



BCE a admis saptamana trecuta ca la baza cresterii inflatiei a stat sporirea semnificativa a taxelor directe si a preturilor administrate, evolutie dictata in principal de lupta guvernelor cu deficitele bugetare.



In raportul sau lunar, BCE a declarat ca se asteapta ca inflatia sa se retraga sub pragul de 2% anul viitor, la 1,8%, in timp ce pentru 2005 este prevazuta o inflatie de 1,6%.



Economistii sunt de parere ca o continuare a consolidarii monedei euro, care a depasit in aceasta saptamana noi maxime istorice, va contribui la temperarea tensiunilor inflationiste in blocul celor 12 state ce utilizeaza moneda unica. O contributie importanta in acest sens o va avea si accelerarea procesului de crestere economica.



Datele privind evolutia sectorului industrial, publicate miercuri, au confirmat o intensificare a activitatii. In octombrie, productia a crescut fata de luna anterioara cu 1,1% si cu 0,9% fata de aceiasi perioada din anul precedent.



Banca Centrala Europeana a prevazut o accelerare graduala a ritmului de crestere a economiei zonei euro pana la o rata anualizata de 2% - 2,5%, estimata pentru cea de-a doua jumatate a anului viitor. In 2003 este prevazuta o crestere a Produsului Intern Brut a zonei euro cu 1,6%.



Rapida apreciere a monedei euro, insa, poate avea un impact negativ asupra performantelor comerciale ale blocului european, limitand incasarile din export, pana in prezent principalul motor al cresterii economice. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO