Business Internaţional

The Guardian: În Europa doar un chinez poate salva situaţia

The Guadrian: În Europa doar un chinez poate salva situaţia

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

08.12.2011, 14:43 1238

Teribila încercare prin care trece Uniunea Europeană este întoarsă pe toate feţele în ziarele europene sau în cele de peste ocean, fie că este vorba despre publicaţii financiare sau populare.

The Guardian admite că, pentru a linişti pieţele, Europa are nevoie de mecanisme care să fie credibile pentru pieţe în privinţa administrării datoriei suverane. O singură problemă: "Este nevoie de un chinez".

Summitul UE nu va salva Europa care nu poate fi salvată la Bruxelles. Cel puţin, UE îşi va acoda încă un răgaz "pentru a trăi o nouă dramă în scurt timp." Şi-a dat 10 zile pentru salvarea euro, îşi va mai da 10 săptămâni, apoi 10 luni, 10 ani.

"Această criză îngrozitoare şi plictisitoare va continua de la sine", crede publicaţia britanică care, în ton cu celelalte ziare care apar în Regatul Unit, dau puţine şanse rezolvării situaţiei. Într-un fel este explicabil pentru că, dacă Europa trece printr-o situaţie complicată, aceasta nu este mai puţin complicată pentru Londra care s-ar putea vedea izolată pe scena UE.

Aşadar, susţine The Guardian, chiar dacă Merkel crede că salvarea euro este un "maraton", demersul pare că este o "cursă cu obstacole cu gropi cu apă la fiecare orizont fals."

Ce trebuie să învăţăm? Că pieţele financiare sunt nişte crocodili pe care nu-i împingi în mlaştină decât cu elefanţii - elefanţii fiind, în acest caz, modelul credibil de stabilizare a datoriilor. Aceşti elefanţi au o armă supremă la care crocodilii nici nu îndrăznesc să viseze: pot tipări bani şi nu orice fel de bani, ci acei bani care nu ameninţă stabilitatea preţurilor.

Ce concluzie trage The Guardian?

"Totul se învârte în jurul cozii. Mai este, pe deasupra, problema că Europa care acum este privită ca o Spanie mai mare a eşuat în ţinta stabilită de a domina secolul. Liderii europeni au nevoie la acest summit (de deseară - n.n.) de un chinez. Doar un chinez ştie să spună direct şi de dureros lucrurilor pe nume."

Ce nu am înţeles din The Guardian este tocmai poanta cu chinezul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO