Business Internaţional

Thailanda va intra in English Premier League

19.05.2004, 00:00 15



Thailanda se afla foarte aproape de finalizarea negocierilor pentru achizitia a 30% din clubul britanic de fotbal Liverpool. Finantarea operatiunii, in valoare de 113 mil $, se va face, in parte, printr-o loterie publica, a anuntat marti primul ministru al Thailandei, Taksin Shinawatra.



Desi clubul nu a facut inca o declaratie oficiala, Thaksin a declarat reporterilor thailandezi ca, neoficial, negocierile sunt finalizate in proportie de 60%.



"In princiupiu, ei sunt de acord cu achizitia si acum lucram la detali", a precizat Thaksin.



Potrivit planului, autoritatea sportului din Thailanda va avea in jur de 51 % din partea achizitionata, iar restul va fi alocat unor mari investitori privati.



In baza biletelor de loterie cumparate, thailandezii, in afara sansei de a castiga premii, vor primi actiuni din noua afacere, a precizat Santhiparb Techavanija, guvernatorul Autoritatii Sportive din Thailanda.



Pentru finantarea afacerii, guvernul Thailandei a dat deja aprobarea pentru infiintarea unei institutii guvernamentale menita sa incheie achizitia.



Desi multi thailandezi sunt entuziasti in legatura cu apropierea de celebrul club de fotbal si de vedetele acestuia, folosirea fondurilor publice pentru o asemenea achizitie a provocat un val de critici puternice din partea intelectualilor si a opozitiei, care afirma ca banii ar putea fi mai bine folositi pentru alte lucruri, cum ar fi imbunatatirea sportului in Thailanda.



Thaksin sustine faptul ca detinerea unei parti din clubul Liverpool de catre Thailanda va duce la cresterea imaginii tarii, oferind oportunitati pentru promovarea produselor thailandeze si pentru incurajarea dezvoltarii sportului in aceasta tara.



Clubul Liverpool este controlat de David Moores si de familia acestuia de jumatate de secol, in proportie de 51 %, iar o parte de 9,9 % este detinuta de catre compania de televiziune Granada.



Un articol din ziarul local The Nation din aceasta saptamana sugera faptul ca decizia lui Thaksin de a implica publicul a fost luata pentru a evita eventualele critici legate de folosirea fondurilor publice si a oficialilor guvernamentali in ceea ce parea a fi o afacere privata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO