Business Internaţional

Terry Gou, Fondatorul Foxconn, cel mai mare producător de tehnologie din lume, care face telefoanele Apple, îşi anunţă candidatura la preşedinţia Taiwanului. Miliardarul vrea o cooperare mai bună cu China în timp ce Foxconn, furnizor cheie pentru Apple, desfăşoară mare parte din afacerile globale în această ţară

Terry Gou, Fondatorul Foxconn, cel mai mare producător...

Autor: Valeriu Dănilă

02.09.2023, 10:04 23495

Fondatorul Foxconn a anunţat că va candida ca independent pentru poziţia de preşedinte al Taiwanului la alegerile din ianuarie, scrie Financial Times.

Terry Gou a explicat că îşi doreşte să candideze pentru a forţa o coaliţie împotriva lui Lai Ching-te, reprezentant al partidului de guvernământ Democratic Progressive Party (DPP).

„Trebuie să punem capăt guvernării DPP-ului corupt şi incapabil”, a declarat acesta. „Cea mai importantă întrebare este dacă opoziţia chiar vrea să câştige. Dacă vrem s-o facem, trebuie să ne unim. Acesta este motivul candidaturii mele.”

La fel ca şi ceilalţi doi candidaţi ai opoziţiei, Gou dă vina pe DPP pentru creşterea tensiunilor cu China şi pledează pentru negocieri în vederea menţinerii păcii.

Majoritatea sondajelor de opinie îl au pe Lai Ching-te, în frunte cu procente între 33 şi 40%. Ca independent, Gou trebuie să adune 290.000 de semnături pentru a se califica ca candidat.

Fondatorul Foxconn, în vârstă de 72 de ani, s-a retras din funcţia de preşedinte al celui mai mare producător de electronice din lume în urmă cu patru ani, dar este încă membru al consiliului de administraţie şi acţionar.

Analiştii politici cred că, dacă candidaţii ai opoziţiei nu reuşesc să-şi consolideze ofertele, victoria lui Lai este sigură, dar o înţelegere între aceştia ar putea schimba cursa.

Deşi şansele lui Gou de a ajunge preşedinte sunt mici, candidatura sa ridică semne de întrebare cu privire la modul în care ar putea gestiona acesta presiunile politice ale Beijingului asupra Taiwanului, având în vedere prezenţa puternică a lui Foxconn în China. Compania are 75% din numărul global de angajaţi în China şi este cel mai mare angajator şi exportator din sectorul privat al ţării.

Miliardarul a respins ideea că investiţiile sale majore din China l-ar face vulnerabil presiunilor din partea Beijingului.

„Dacă Partidul Comunist Chinez îmi va spune să-i urmez ordinele sau îmi va confisca activele, voi răspunde da, te rog, fă-o”, a explicat acesta. „Nu voi fi intimidat.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO