Business Internaţional

Tehnica aschiilor de lemn, folosita de-acum si in Franta

12.10.2006, 15:02 19

Autoritatile de la Bruxelles au autorizat utilizarea aschiilor de lemn in procesul de maturare a vinurilor de tara, scrie Le Figaro.
Deciziile autoritatilor de la Bruxelles sunt rar salutate de catre agricultori. Totusi, saptamana trecuta, decizia luata de autoritatile europene intr-un caz foarte sensibil, cel al utilizarii aschiilor de lemn in procesul de invechire a vinurilor, a fost pe deplin apreciata. Aceasta tehnica utilizata adesea in anumite tari a fost pana acum interzisa in Franta, aceasta tara respingand aceasta tehnica prin care se adauga bucati de lemn in cuve pentru a conferi vinului gustul de lemn atat de apreciat de catre consumatorii americani. Gustul nu putea rezulta decat in urma unui indelung proces de invechire in butoaie de stejar.
Saptamana trecuta, Comitetul de gestionare a vinurilor de la Bruxelles a aprobat un proiect de reglementare al Comisiei Europene prin care se autorizeaza utilizarea tehnicii aschiilor de lemn in intreaga Uniune Europeana. Sezonul recoltarii strugurilor fiind pe terminate, decizia a fost primita cu entuziasm.
"Aceasta masura va permite viticulturii franceze sa propuna vinuri care corespund gusturilor internationale la aceleasi preturi ca si rivalii straini", arata oficialii francezi. Tehnica aschiilor de lemn costa de zece pana la 20 de ori mai putin decat procesul de imbatranire in butoaie, rezultatul fiind identic. "Utilizarea aschiilor de lemn este autorizata numai pentru vinurile de tara si se va face in mod experimental pentru vinurile de origine controlata", se subliniaza in decizie.
In urma acestei decizii, toate vinurile noi de tara create in ultimele luni vor putea lupta de pe pozitii egale pe pietele internationale. Este cazul Syndicat des vins de pays de l'Atlantique creat in luna iulie a anului trecut, ce acopera sud-estul Frantei. "Producatorii care doresc pot produce vinuri de tara chiar daca se afla in zona bordeaux", arata Pierre Cambar, director al sindicatului, "vor putea utiliza tehnica aschiilor de lemn, indulcindu-si in acelasi timp vinurile si afisand soiul pe eticheta."
De asemenea, urmeaza a fi creat si un Syndicat des vins de pays des Gaules in Beaujolais. Primul sindicat estimeaza ca va comercializa intre 30.000 si 50.000 de hectolitri in 2006.
Viticultura franceza, care se intreba de ce pietele straine nu sunt incantate de vinurile sale "exceptionale", este pe cale sa gaseasca noi solutii, Astfel, sectorul va fi nevoit sa fabrice nu cele mai bune vinuri, ci vinuri care se vand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO