Business Internaţional

Taxa pe tranzacţiile financiare este ilegală, spun avocaţii UE

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Bogdan Cojocaru

10.09.2013, 21:32 435

Taxa pe tranzacţiile finan­ciare pe care 11 state din Uniunea Europeană vor să o introducă din 2014 este ilegală, este concluzia avocaţilor Comi­siei Europene. Aceasta ar pu­tea reprezenta o lovitură fatală dată planului, aşa cum acesta a fost propus, scrie Thomson Reuters.

Concluziile, văzute de agen­ţia americană de ştiri, nu au prin ele însele puterea de a împiedica introducerea taxei pe care insistă printre alţii Germania, dar vor face ca planul să fie dificil de pus în aplicare. Taxa ar obliga băncile să plătească guvernelor aproxi­mativ 35 de miliarde de euro pe an şi ar veni după ce instituţiile de credit au fost salvate cu banii contribuabililor din criza financiară globală din 2007-2009.

Opinia legală va fi prezentată miniştrilor de finanţe din UE, care trebuie să decidă dacă renunţă la idee sau aleg o taxă mai simplă, precum taxa de timbru impusă în Marea Britanie pentru acţiuni.

Taxei pe tranzacţiile finan­ciare i se opune mai ales Londra, cel mai mare centru financiar al Europei. Criticii se întreabă ce efecte va avea taxa având în vedere că nu toate statele UE s-au angajat să o introducă.

Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria, Por­tugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slo­vacia şi Slovenia inten­ţionează să adopte taxa, aplicabilă printre altele acţiu­nilor, obli­gaţiunilor, produselor finan­ciare derivate şi con­tractelor repo.

Avocaţii UE au con­cluzionat că planul „depăşeşte jurisdicţia statelor membre privind taxarea sub legile şi practicile internaţionale“.

De asemenea, taxa nu este compatibilă nici cu tratatul UE deoarece „încalcă compe­tenţele privind taxarea ale statelor membre care nu participă“. Aplicarea acesteia doar în unele ţări ar fi „discriminatorie şi probabil ar distorsiona concurenţa în detrimentul celor care nu participă“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO