Business Internaţional

Tarile nordice, pe lista oportunitatilor de investitii

07.09.2006, 19:10 24

Companiile din regiunile nordice au o productivitate puternica, de aceea firmele cu capital privat isi vor indrepta atentia spre acestea, sunt de parere jucatorii la bursa.
In ultimul an, achizitiile din regiune au fost de acelasi nivel cu preluarea contra sumei de 3,8 miliarde de dolari a companiei daneze ISS, a celei de 12,73 de miliarde de euro a operatorului de comunicatii daneze TDC A/ S si a companiei de tehnologie medicala Gambro pentru suma de 4,9 miliarde de dolari, titreaza Wall-Street Journal.
Peste 22% din fuziunile si achizitiile europene sunt reprezentate de activitatile de capital privat din tarile nordice, conform Dealogic, acestea crescand la 23 de afaceri ce valoreaza in total 56,5 miliarde de dolari, in crestere fata de 2005, cand au fost inregistrate 14 astfel de afaceri totalizand 15,8 miliarde de dolari.
Olof Clausson, consilier de investitii la firma de avocatura Latham & Watkins si unul dintre cei mai buni avocati din regiunile nordice, se asteapta ca aceste achizitii sa se inmulteasca.
Clausson este de parere ca circa 20 de companii nordice se pot afla pe lista de achizitii a firmelor cu capital privat si crede ca aceste achizitii nu se vor opri in curand. "Vom fi martorii a mai multor achizitii de acest gen", a adaugat el.
Aceasta declaratie este sprijinita de Karin O'Connor, consultant la firma de comunicatii suedeza Allies. "Se vede clar un interes crescut pentru piata nordica", a declarat ea.
In tarile nordice, principalele firme de investitii sunt Nordic Capital, Industri Kapital si EQT, grupul de capital privat al companiei Investor. Dar companii internationale precum Kohlberg Kravis Roberts & Co, Blackstone Group, Pro-vidence Equity Partners si Permira s-au aratat si ele interesate de aceasta regiune.
Christer Gardell, fondatorul fondului Cevian din Suedia, si unul din oamenii de afaceri care au stat in spatele achizitiei companiei de asigurari suedeze F?rs?krings Skandia, a declarat ca pe masura ce aceste fonduri continua sa creasca investitorii vor "prinde si mai mult curaj". Motivul este, dupa parerea lui, faptul ca aceste companii din nord se bucura de regulamente accesibile si au o structura a actionarilor foarte deschisa. "Companiile nu sunt atat de tinute din scurt sau ascunse de investitori. Piata este condusa de capitalism, iar activele sunt intotdeauna de vanzare daca esti dispus sa le cumperi", a adaugat el.
La fel ca multe alte fonduri de investitii cu capital privat, fie ele din nord sau din vestul Europei, fondul lui Gardell a fost construit cu ajutorul fondurilor internationale, in cazul lui cu ajutorul investitorului din SUA Carl Icahn.
"Scandinavia a inregistrat rezultate foarte bune in ultimii ani si nu exista semne ca acestea vor scadea", a adaugat Gardell. Fondurile mai mari ofera investitorilor posibilitatea sa cheltuiasca mai multi bani pentru gasirea tintelor potrivite. Specialistii in domeniu sunt de parere ca pot fi sute de oameni care sa se ocupe de aceeasi afacere in acelasi timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO