Business Internaţional

Ţările din zona euro au nevoie de 80 mld. euro

Autor: Catalina Apostoiu

06.09.2010, 23:49 12

Ţările din zona euro au de dat un test important, în condiţiileîn care guvernele se pregătesc să se împru­mute mai mult de pepieţele de capital, potrivit Financial Times.
Analiştii avertizează că unele dintre economiile mai fragile s-arputea confrunta cu un eşec în a atrage sumele de bani de care aunevoie în condiţiile în care guvernele vor încerca să emită înaceastă lună dublul volumului de titluri emise în august.

Guvernele din zona euro vor încerca să atragă 80 de miliarde deeuro (103 miliarde de dolari) în septembrie comparativ cuobliga­ţiunile nou emise de 43 de miliarde euro din august. Spaniaeste aşteptată să încerce să obţină 7 mi­liarde de euro înseptembrie, com­parativ cu 3,5 miliarde în august.
Se consideră că Spania, Portu­galia şi Irlanda prezintă cel maimare risc de a fi evitate de investitori, temerile privitoare lasoliditatea băncilor şi economiilor acestora persistând.

Grecia nu mai prezintă niciun risc datorită creditelor sale deurgenţă care acoperă finanţarea pe următorii doi ani.
Unii strategi spun că întoarcerea majorităţii investitorilor dinvacanţă în această săptămână ar putea spori volatilitatea de peaceste pieţe pentru că este posibil ca mulţi să fi amânat deciziilelegate de portofolii pe timpul verii.
Unii investitori ar putea începe să vândă titluri ale ţărilor de laperiferia zonei euro în următoarele săptămâni, în special încondiţiile deteriorării perspectivelor privitoare la evoluţiaeconomiei mondiale.
În pofida publicării unor date peste aşteptări în Statele Unitesăptămâna trecută, temerile pri­vitoare la o recesiune sub formă deW s-au intensificat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO