Ţările din zona euro au nevoie de 80 mld. euro

Autor: Catalina Apostoiu 06.09.2010

Ţările din zona euro au de dat un test important, în condiţiile în care guvernele se pregătesc să se împru­mute mai mult de pe pieţele de capital, potrivit Financial Times.
Analiştii avertizează că unele dintre economiile mai fragile s-ar putea confrunta cu un eşec în a atrage sumele de bani de care au nevoie în condiţiile în care guvernele vor încerca să emită în această lună dublul volumului de titluri emise în august.

Guvernele din zona euro vor încerca să atragă 80 de miliarde de euro (103 miliarde de dolari) în septembrie comparativ cu obliga­ţiunile nou emise de 43 de miliarde euro din august. Spania este aşteptată să încerce să obţină 7 mi­liarde de euro în septembrie, com­parativ cu 3,5 miliarde în august.
Se consideră că Spania, Portu­galia şi Irlanda prezintă cel mai mare risc de a fi evitate de investitori, temerile privitoare la soliditatea băncilor şi economiilor acestora persistând.

Grecia nu mai prezintă niciun risc datorită creditelor sale de urgenţă care acoperă finanţarea pe următorii doi ani.
Unii strategi spun că întoarcerea majorităţii investitorilor din vacanţă în această săptămână ar putea spori volatilitatea de pe aceste pieţe pentru că este posibil ca mulţi să fi amânat deciziile legate de portofolii pe timpul verii.
Unii investitori ar putea începe să vândă titluri ale ţărilor de la periferia zonei euro în următoarele săptămâni, în special în condiţiile deteriorării perspectivelor privitoare la evoluţia economiei mondiale.
În pofida publicării unor date peste aşteptări în Statele Unite săptămâna trecută, temerile pri­vitoare la o recesiune sub formă de W s-au intensificat.