Business Internaţional

Ţările de la marginea zonei euro sunt abia la jumătatea drumului în corectarea dezechilibrelor

Ţările de la marginea zonei euro sunt abia la jumătatea drumului în corectarea dezechilibrelor

Autor: Andrei Cîrchelan

21.08.2012, 20:00 328

Ţările de la periferia zonei euro sunt, în cel mai bun caz, la jumătatea drumului spre corectarea dezechilibrelor economice care au generat criza datoriilor, şi trebuie să continue reformele structurale, notează Moody's Investor Service într-un raport preluat de Bloomberg.

"Ajustările, la periferie cât şi la centru, au fost deja implementate, uneori chiar la niveluri semnificative (...) Însă procesul este, în cel mai bun caz, la jumătate", notează analiştii Moody's.

Liderii naţiunilor cu probleme de la periferia Europei încearcă să remodeleze economiile pentru a genera creşterea care să le permită să îşi plătească datoriile. Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au promis susţinere în valoare totală de 393 miliarde euro pentru Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, pentru a le ajuta să îşi plătească datoriile în timp ce implementează reformele.

Deşi, potrivit Moody's, unele ţări au înregistrat progrese în balanţele comerciale şi competitivitatea pieţei de muncă, guvernele nu pot încetini acum ritmul reformelor. Raportul nu a menţionat niciun calificativ pentru nicio ţară.

"O comparaţie cu crizele cu care s-au confruntat Suedia şi Finlanda în anii '90 arată că eliminarea completă a dezechilibrelor acumulate de ţările periferice ar mai putea dura câţiva ani. Comparaţia confirmă de asemenea importanţa majoră a reformelor structurale pentru obţinerea de câştiguri sustenabile", notează Moody's.

Printre succesele înregistrate în reforme până în prezent se numără scăderea cu 5,9% a costurilor cu forţa de muncă în Spania, în timp ce Grecia şi Irlanda au înregistrat scăderi de respectiv 7,8% şi 13,7% pe acelaşi segment, potrivit Moody's. Italia nu a reuşit încă să îşi reducă deficitul comercial şi costurile cu forţa de muncă, sau să îşi amplifice competitivitatea în comparaţie cu celelalte ţări din zona euro.

Majoritatea câştigurilor de competitivitate au venit din ţările în care companiile au menţinut producţia chiar dacă au redus personalul.

"Câştigurile de competitivitate în zona euro par să fi venit ca rezultat al îmbunătăţirii productivităţii, care s-a bazat în primul rând pe faptul că şomajul a scăzut mai repede decât producţia," au spus analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO