Business Internaţional

Surpriză din SUA: Rezerva Fedarală ia o pauză din creşterea ratelor dobânzilor. Jerome Powell: „Suntem într-o poziţie din care trebuie să acţionăm cu prudenţă pentru a determina nevoia întărării suplimentare a politicii monetare”

Surpriză din SUA: Rezerva Fedarală ia o pauză din...

Autor: Valeriu Dănilă

21.09.2023, 10:36 242

Rezerva Fedarală a SUA a menţinut rata dobânzilor la acelaşi nivel miercuri, indicând totodată că va mai urma o creştere înainte de sfârşitul anului şi că dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat pentru mai mult timp, scrie CNBC.

Această creştere, dacă s-ar realiza, ar urma să încheie ciclul de înăsprire monetară, conform previziunilor publicate de banca centrală. Dacă Fed va decide să majoreze încă o dată ratele, ar fi a douăsprezecea creştere din martie 2022.

„Vrem să vedem dovezi convigătoare că am ajuns cu adevărat la un nivel potrivit al dobânzilor, până acum vedem un progres de care suntem mulţumiţi. Cu toate acestea, trebuie să vedem mai multe date pentru a ajunge la această concluzie”, a declarat Jerome Powell, guvernatorul Fed.

„Suntem într-o poziţie din care trebuie să acţionăm cu prudenţă pentru a determina nevoia întărării suplimentare a politicii monetare”, a continuat acesta.

În ciuda entuziasmului oficialilor americani, nu toţi economiştii consideră lupta cu inflaţia câştigată. „Rezerva Federală estimează o scădere a inflaţiei, piaţa muncii rămânând tensionată. Din punctul nostru de vedere, un dezechilibru în piaţa muncii este proabil să menţină inflaţia „blocată” peste ţinta asumată.”, a explicat Andrew Hollenhorst, economist la Citigroup.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO