Business Internaţional

Sub presiunea lui Trump, saudiţii vor să frâneze raliul petrolului

Sub presiunea lui Trump, saudiţii vor să frâneze...

Autor: Catalina Apostoiu

29.05.2018, 00:04 23522
Cel mai mare exportator de petrol din lume tocmai şi-a schimbat radical politica în ceea ce priveşte preţurile petrolului, scrie Bloomberg. În decurs de şase săptămâni, Arabia Saudită a trecut de la a susţine preţurile mai mari la a încerca să stopeze creşterea preţurilor petrolului.

Schimbarea a aruncat o umbră asupra perspectivelor pieţelor petroliere, a afectat preţurile acţiunilor celor mai mari companii petro­liere şi ale producătorilor de petrol de şist şi a iscat un conflict diplomatic cu alte ţări membre ale OPEC.

Ce s-a schimbat? Ris­curile la nivelul ofertei ge­nerate de reimpunerea de sancţiuni americane asupra exporturilor petro­liere ale Iranului şi adâncirea co­lapsului industriei ener­ge­tice a Venezuelei repre­zintă o parte a răspun­sului, însă principalul factor este Donald Trump. Pe 20 apri­lie, preşedintele critica dur pe Twitter încercarea carte­lului de a împinge preţurile în sus.

Intervenţia lui Trump a dat voce unei temeri existente la scară mai largă în SUA şi alte ţări consumatoare: raliul petrolului de la sub 30 de dolari la începutul anului 2016 la peste 80 de dolari în această lună riscă să devină o ameninţare la adresa creşterii economiei mondiale.

La sfârşitul săptămânii trecute, mi­nistrul saudit al petrolului Khalid Al-Falih a reacţionat, spunând că ţara sa împărtăşeşte „neliniştea“ clienţilor săi. Acesta a anunţat mai apoi o schimbare de politică, spunând că OPEC şi aliaţii săi „ar putea“ creşte producţia în a doua jumătate a acestui an.

După comentariile lui Al-Falih, făcute după o întâlnire cu omologul său rus, preţul petrolului a scăzut cu peste 3 dolari, la sub 67 dolari pe baril, în New York.

Preţurile au continuat să crească la începutul acestei săp­tămâni şi în condiţiile în care creşterea producţiei de petrol american nu dă semne de încetinire, potrivit Reuters.

Companiile din sectorul american al energiei au adăugat 15 noi platforme petroliere în săptămâna încheiată pe 25 mai, numărul total al acestora atingând 859, cel mai ridicat din 2015, semn clar că producţia de petrol american va continua să crească.

Producţia americană a crescut deja cu peste 27% în ultimii doi ani, la 10,73 milioane de barili pe zi, apropiindu-se din ce în ce mai mult de producţia de 11 milioane de barili pe zi a Rusiei.

Nu numai SUA, ci şi alţi cumpărători majori de petrol saudit pun presiune pe Arabia Saudită să-şi modifice politica.

Există de asemenea indicii că Rusia a decis la rândul său că raliul a mers destul de departe. „Nu suntem interesaţi de creşterea la nesfârşit a preţului energiei şi petrolului“, declara Putin recent. „Aş spune că suntem perfect mulţumiţi cu 60 de dolari pe baril. Un preţ peste acest nivel poate duce la anumite probleme pentru consumatori, ceea ce nu este un lucru bun pentru producători“.

OPEC şi ţările aliate se vor afla în Viena pentru o reuniune pe politică pe 22 iunie pentru a încheia un acord în privinţa producţiei.

OPEC şi producătorii aliaţi au ajuns la concluzia că piaţa petrolieră s-a reechilibrat în luna aprilie, când reducerile de producţie ale acestora au atins obiectivul de eliminare a ofertei excedentare de pe piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO