Business Internaţional

SUA şi China caută împreună soluţii pentru a evita un val de defaulturi pe pieţele emergente

SUA şi China caută împreună soluţii pentru a evita...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.02.2024, 00:05 1790

SUA poate descătuşa sau înfrâna puterea dolarului şi are controlul unor instrumente de finanţare inter­naţională precum FMI şi Banca Mondială. China este creditor pentru o bună parte dintre naţiunile sărace ale lumii. Ambele sunt cele mai mari economii la nivel mondial.

Cele două superputeri discută măsuri pentru a preveni un val de defaulturi suverane pe pieţele emer­gente, scrie Bloomberg, care a aflat acest lucru de la persoane familiari­zate cu situaţia. Este vorba de una dintre cele mai serioase încercări din ultimii ani de cooperare economică între superputeri rivale.

Discuţiile – inclusiv despre mo­da­li­tăţi de prelungire preventivă a sca­denţelor împrumuturilor înainte ca ţările să rateze plăţile – au drept scop atât reducerea sarcinii anuale a serviciului datoriilor de peste 400 de miliarde de dolari ale ţările sărace, cât şi găsirea unei alternative la ratele ridicate de împrumut cu care se confruntă aceste naţiuni în prezent.

Cu alte cuvinte, se încearcă deza­morsarea unei bombe a datoriilor de 400 de miliarde dolari. Pe lângă ex­tin­derea termenelor de rambursare, alte idei discutate includ creşterea finanţării de la Banca Mondială şi alte instituţii de credit multilaterale. Un punct cheie este de a implementa aceste măsuri înainte ca ţările să nu mai poată plăti şi să iniţieze discuţii oficiale de restructurare cu creditorii.

Orice propunere comună care rezultă cu privire la problema dato­riei suverane globale între Washing­ton şi Beijing ar avea probabil nevoie de sprijinul întregului G20, precum şi al FMI şi BM.

În cele din urmă, ar necesita şi o acceptare largă din partea creditori­lor privaţi, care au capturat o cotă mai mare din creditarea suverană a ţărilor emergente şi se aşteaptă să aibă un cuvânt mai greu de spus la masa negocierilor.

Unul dintre obiectivele discuţii­lor este acela de a aduce o propunere liderilor G20 atunci când se vor în­tâlni la Rio de Janeiro în noiembrie.

Discuţiile au loc pe fondul preo­cu­părilor tot mai mari cu privire la progresul lent al discuţiilor de restructurare pentru ţări precum Zambia şi Ghana, care sunt acum angajate într-un proces cunoscut sub numele de Cadrul Comun, un pro­gram de restructurare a datoriilor lansat în 2020 de G20, Banca Mon­dială şi FMI.

Unul din obiectivele proiectului este de a-i aduce la masa discuţiilor pe creditorii tradiţionali din aşa-numitul Club de la Paris - în cea mai mare parte naţiuni creditoare occidentale bogate – şi pe creditorii emergenţi, în special China şi sectorul privat.

Dar procesul este lent. Zambia a intrat în default în 2020 şi încă nu a finalizat restructurarea datoriilor sale. Discuţiile dintre SUA şi China au început înainte de o întâlnire din California, din noiembrie, între preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping şi au continuat în acest an.

Ţările în curs de dezvoltare au cheltuit suma record de 443 miliarde dolari pentru serviciul datoriei în 2022, potrivit Băncii Mondiale, care a avertizat că situaţia riscă să se transforme în criză şi să creeze un „deceniu pierdut“ de stagnare economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO