Business Internaţional

SUA, pe cale să bată Rusia şi să devină cel mai mare producător mondial de petrol şi gaze naturale

SUA, pe cale să bată Rusia şi să devină cel mai mare...

Autor: Ştefan Stan

03.10.2013, 11:23 183

13:24

Producţia de energie a Statelor Unite s-a ridicat în ultimii ani, creşterea fiind alimentată de exploatările prin fracturare a şisturile bituminoase.

“Este o punct de cotitură remarcabil. O nouă eră şi o nouă modalitate de abordare a condiţiilor de piaţă şi a oportunităţilor create de aceste condiţii" , a spus Adam Sieminski, şeful Administraţiei de Informare Energetică (EIA) din SUA.

Statele Unite au produs echivalentul a 22 de milioane de barili de ţiţei, gaze naturale şi combustibili aferenţi pe zi în iulie, conform datelorEIA [i Agen]iei Interna]ionale de Energie.. Nici o autoritate nu are date despre producţia Rusiei, însă prognoza de gaz şi petrol a Moscovei pentru 2013 a fost de 21,8 milioane de barili pe zi.

Importurile SUA de gaze naturale şi petrol au scăzut cu 32% şi respectiv 15% în ultimii 5 ani, reducând deficitul comercial al Statelor Unite. 

“Rusia pare marele învins pe piaţa mondială”, a declarat Tatiana Mitrova de la Russian Academy of Sciences. Peste 40% din bugetul Rusiei provine din petrol şi gaze naturale, iar exportul acestor resurse ar putea scădea cu 30% după 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO