SUA, pe cale să bată Rusia şi să devină cel mai mare producător mondial de petrol şi gaze naturale

Autor: Ştefan Stan 03.10.2013

13:24

Producţia de energie a Statelor Unite s-a ridicat în ultimii ani, creşterea fiind alimentată de exploatările prin fracturare a şisturile bituminoase.

“Este o punct de cotitură remarcabil. O nouă eră şi o nouă modalitate de abordare a condiţiilor de piaţă şi a oportunităţilor create de aceste condiţii" , a spus Adam Sieminski, şeful Administraţiei de Informare Energetică (EIA) din SUA.

Statele Unite au produs echivalentul a 22 de milioane de barili de ţiţei, gaze naturale şi combustibili aferenţi pe zi în iulie, conform datelorEIA [i Agen]iei Interna]ionale de Energie.. Nici o autoritate nu are date despre producţia Rusiei, însă prognoza de gaz şi petrol a Moscovei pentru 2013 a fost de 21,8 milioane de barili pe zi.

Importurile SUA de gaze naturale şi petrol au scăzut cu 32% şi respectiv 15% în ultimii 5 ani, reducând deficitul comercial al Statelor Unite. 

“Rusia pare marele învins pe piaţa mondială”, a declarat Tatiana Mitrova de la Russian Academy of Sciences. Peste 40% din bugetul Rusiei provine din petrol şi gaze naturale, iar exportul acestor resurse ar putea scădea cu 30% după 2015.