Business Internaţional

SUA: Creditorii se mobilizeaza pentru sprijinirea debitorilor

18.06.2008, 17:59 14

Marii creditori ipotecari americani au cazut de acord asupra grabirii procesului de asistare a proprietarilor de locuinte afectati de criza imobiliara, conform unui nou set de reguli publicat ieri, scrie Washington Post.
Setul de reguli a fost elaborat in urma a nenumarate plangeri depuse de proprietarii de locuinte, dar si de consilierii imobiliari, care au declarat ca in ciuda numarului mare de prescrieri, creditorii sunt dificili si nu acorda ajutorul necesar celor care il solicita. In timp ce creditorii amana solutionarea cererilor, oamenii raman in urma cu platile si devin tot mai frustrati.
Conform noilor reguli, companiile sunt sfatuite sa inregistreze o cerere in cursul a maxim cinci zile lucratoare de la depunerea acesteia si sa aprobe sau sa refuze o cerere de ajutor in cursul a 45 de zile de la primirea ei. Creditorii va mai trebui sa informeze aplicantii despre cursul cererilor depuse dupa 30 de zile de la depunerea respectivelor cereri la birourile de creditare.
Setul de reguli si recomandari este rezultatul a luni de discutii si dezbateri care au avut loc intre companiile de creditare, cele de consultanta si oficiali guvernamentali. Ei incurajeaza pe aceasta cale creditorii, pentru ca acestia sa suplimenteze numarul de angajati din departamentele de asistenta si relatii cu publicul.
De asemenea, prin aceasta masura se cere creditorilor sa opreasca procesul de prescriere in cazul in care proprietarul locuintei a depus o cerere de asistenta. Multe companii de creditare semnasera deja un acord asemanator in luna februarie, acesta fiind redactat de Hope Now, a alianta de creditori si organizatii nonprofit care a anuntat in cursul zilei de ieri aparitia noului set de reguli.
Acordul se datoreaza in mare parte unei serii de sedinte cu usile inchise, la care au participat reprezentantii companiilor care ofera credite ipotecare si oficiali din partea Trezoreriei.
Setul de reguli si recomandari vine in contextul in care Senatul american se pregateste sa voteze o legislatie care va salva de la prescriere sute de mii de locuinte. Prin intermediul noii legislatii, Administratia Federala pentru Locuinte va putea schimba ipotecile cu rate in crestere in credite mai usor de platit.
Eforturile creditorilor au fost primite cu reactii diferite. Pe de o parte, reprezentantii Hope Now au afirmat ca eforturile sustinute au dus, in ultimul an, la rezolvarea a 1,6 milioane de credite si ca tot mai multi debitori au fost ajutati sa isi schimbe creditele in unele mai convenabile. In acelasi timp, reprezentantii consumatorilor au acuzat planurile pe termen scurt de rezolvare a problemelor, afirmand ca respectivele companii nu au luat in calcul platile pe termen lung si accesibilitatea acestora pentru proprietarii de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO