Business Internaţional

SUA au dat drumul petrolului pe o ruta strategica

26.05.2005, 18:23 16

In urma unui proiect finantat de americani, a fost lansata printr-o ceremonie oficiala o noua conducta care va aduce petrol direct din Marea Caspica in Europa de Vest. Aceasta operatiune va duce la restrångerea controlului Rusiei asupra vastelor resurse energetice din Asia Centrala påna in Turcia.

La ceremonia respectiva au participat presedintii Turciei, Armeniei, Georgiei si Kazahstanului, dar si alte personalitati precum secretarul american in domeniul energetic, Samuel Bodman. A fost invitat si Igor Iusufov, reprezentantul lui Vladimir Putin pe problema cooperarii in domeniul energetic, dar acesta nu a putut veni din cauza unor probleme de sanatate.

Presedintele Turciei, Ahmet Necdetsezer, a declarat ca acest a??coridor energetic intre Est si Vesta?? are un rol foarte important in stabilirea securitatii in zona respectiva. a??Cresterea si stabilitatea economica nu ar fi posibile fara exportul de petrola??, a adaugat presedintele turc. Conducta de 1.770 de kilometri lungime va transforma Caucazul si Turcia intr-o punte de legatura intre Marea Caspica si restul lumii. Ea va favoriza, de asemenea, formarea unor aliante geostrategice in regiunea Caucaz si Asia Centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO