Business Internaţional

Stoparea scumpirilor la alimente: guvernul Ungariei a decis că vor fi promoţii obligatorii în mii de magazine de proximitate, în timp ce în Polonia se prelungeşte perioada cu TVA zero

Stoparea scumpirilor la alimente: guvernul Ungariei a...

Autor: Catalina Apostoiu

27.04.2023, 22:20 144

Ministerul ungar al dezvoltării economice a publicat criteriile pe ba­za cărora devine obligatoriu ca maga­zi­nele să furnizeze produse alimen­tare de bază la preţuri reduse. Măsu­ra priveşte peste 300 de companii, astfel că mii de magazine ar putea fi vizate, scrie Portfolio.

Guvernul maghiar vrea să se asigure că rata inflaţiei va decelera la sub 10% până la sfârşitul anului, iar în acest sens a anunţat că va intro­duce un sistem de monitorizare a preţurilor care va include promoţii obligatorii în magazine.

Guvernul a împărţit alimentele de bază în 20 de categorii, iar în fieca­re săptămână retailerii trebuie să ofe­re una dintre acestea la o reducere de cel puţin 10% faţă de cel mai mic preţ din ultimele 30 de zile. Măsura pro­mo­ţiilor obligatorii va intra în vigoa­re cel târziu la începutul lunii iulie.

Ministerul dezvoltării economice şi ministerul agriculturii au anunţat ieri că au întocmit cadrul de reguli de­taliate, iar consultarea socială în privinţa proiectului va începe în curând.

Conform criteriilor descrise în a­nunţul Ministerului Dezvoltării Eco­no­mice, promoţiile obligatorii se a­plică acelor comercianţi care desfă­şoa­ră activităţi indicate în categoria comerţ cu amănuntul diverse pro­du­se alimentare şi ale căror venituri din vânzări în 2021 au depăşit 500 mili­oa­ne de forinţi (1,31 milioane de euro).

S-ar putea presupune de la înce­put că acest lucru s-ar aplica celor mai mari lanţuri de magazine, inclu­siv Lidl, Spar, Tesco, Auchan, Penny şi Aldi. Reţelele acestor companii includ mii de magazine la nivel naţional.

Totuşi, unităţile reţelelor ma­ghia­re care operează în sistem de franciză intră şi ele sub criteriul cifrei de afaceri. Dacă toate lanţurile sunt luate împreună, atunci este vorba de 9.000 de magazine.

Cu toate acestea, nu toate vor fi afectate de noua reglementare, însă aceasta se va aplica aproape sigur pentru aproximativ 3.000.

În mod surprinzător, regulamentul se aplică şi companiilor care au chiar şi un singur sediu. Sunt în total 381 de companii sau antreprenori a căror activitate principală este retailul alimentar şi care au venituri peste limită.

Din anunţul oficialilor nu reiese clar dacă guvernul consideră codul de retail alimentar ca activitate principală sau dacă este inclus în sfera activităţilor secundare.

Guvernul este aşteptat să facă o clarificare în acest sens la începutul consultării sociale.

Cea mai mare noutate este că măsura promoţiilor obligatorii se aplică nu doar magazinelor care se ocupă cu serviciul fizic, domeniul de aplicare a acesteia extinzându-se la livrarea de colete. Astfel vor fi afectaţi jucători precum Kifli.hu şi Wolt Market.

Tot în cadrul eforturilor de stăvilire a inflaţiei, Polonia a anunţat recent că ar putea prelungi măsura privind TVA-ul zero la alimente.

Guvernul este determinat să prelungează TVA-ul zero la produsele alimentare de bază din cauza impactului inflaţiei ridicate, a anunţat recent Piotr Mueller, purtător de cuvânt al guvernului polonez.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO