Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

24.08.2012, 00:01 95

În Bulgaria se va inaugura în acest weekend încă un tronson din autostrada Trakiya din sudul ţării, care face legătura între oraşul Iambol şi o celebră intersecţie, Petolachkata, potrivit declaraţiilor ministrului dezvoltării Lilyana Pavlova, citată de Novinite. Pe această secţiune, cu o lungime de 17 km, se va putea circula începând de duminică în ambele sensuri de mers. Pavlova a menţionat că momentan nu există benzinării sau toalete pe noul tronson, în principal din cauza problemelor privind exproprierea celor care deţin terenurile din împrejurime. Termenul oficial de finalizare pentru cea de-a patra secţiune de drum, dintre oraşele Karnobat şi Burgas, este februarie 2013, deşi se aşteaptă ca autostrada să fie finalizată în întregime mai devreme. Proiectul este finanţat din fondurile de coeziune de la Uniunea Europeană prin Programul de Transport Operaţional 2007-2013.

Rusia îşi va majora anul viitor exporturile de motorină premium, cu conţinut redus de sulf, cu 50%, potrivit companiei de cercetare din Singapore Facts Global Energy, citată de Bloomberg. Astfel, Rusia îşi va consolida poziţia de cel mai mare furnizor de motorină în Europa. Profiturile rafinăriilor din Europa ar putea să scadă din cauza avansului exporturilor ruseşti, spun analiştii de la compania austriacă JBC Energy. Rusia îmbunătăţeşte calitatea combustibilor pentru a-şi asigura piaţa de export din Vest şi pentru a profita de producţia mare de petrol, care a crescut la maximul de după destrămarea Uniunii Sovietice. Investiţiile din industria de rafinare, prin care preşedintele ţării, Vladimir Putin, încearcă să stimuleze creşterea economică, se vor ridica la 11 miliarde dolari în 2013, cu 93% mai mult decât anul acesta.

Virgin Mobile, compania de telefonie mobilă care aparţine miliardarului britanic Richard Branson, s-a lansat oficial pe piaţa telecom din Polonia, scrie Warsaw Business Journal. Noul operator intenţionează să atragă un milion de clienţi în următorii trei ani, a declarat Tomasz Gniewek, directorul general al subsidiarei poloneze Virgin Mobile. Pentru moment compania oferă doar cartele prepay care au tarife fixe de 0,19 zloţi (5 eurocenţi) pe minut şi de 0,12 zloţi (3 eurocenţi) pentru un sms, indiferent de reţea. Structura acţionariatului companiei încă se dezvoltă. Lukasz Wejchert, directorul executiv al Dirlango, deţine un pachet minoritar la Virgin Mobile Polska, însă a anunţat că intenţionează să îşi mărească participaţia. Virgin Mobile are în plan ca în viitorul apropiat să se extindă în Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO