Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Andrei Cîrchelan

06.06.2012, 00:00 56

Prima victimă financiară a campionatului de fotbal Euro 2012 este compania poloneză de construcţii PBG, potrivit Warsaw Business Journal. Compania a anunţat că vrea să iniţieze procedurile de faliment din cauza datoriilor contractate pentru proiectele de infrastructură din pregătirile pentru Euro 2012. PBG a participat la construirea a trei din cele patru stadioane implicate în eveniment şi speră să negocieze o reducere de 31% a datoriei către bănci.

Subcontractorii care au construit stadionul naţional din Varşovia ameninţă că vor închide facilitatea şi interzice accesul vizitatorilor care vor veni pentru meciurile campionatului de fotbal Euro 2012 dacă nu primesc garanţii că vor fi plătiţi, potrivit Warsaw Business Journal. Companiile solicită ca Centrul Naţional pentru Sport, compania creată pentru administrarea stadionului, să le dea garanţii în scris că îşi vor primi banii înaine de începutul campionatului.

Vânzările de băuturi alcoolice se vor reduce în Polonia cu 7,5% până în 2016, potrivit unor estimări ale patronatelor din industria poloneză a băuturilor spirtoase, scrie Warsaw Business Journal. Vânzările de bere se vor reduce cu 9% în intervalul analizat, în timp ce vânzările de vodcă vor scădea cu 4,4%. Pe de altă parte, vânzările de vin, whiskey şi băuturi mixte vor creşte pe măsură ce creşterea nivelului de trai al polonezilor extinde segmentul consumator de astfel de băuturi.

Parlamentarii ungari au aprobat noua formă a unei taxe anticriză de tip "Robin Hood", majorând contribuţiile companiilor şi extinzând baza de impozitare, potrivit Portfolio.hu. Începând cu 2013, taxa va avea un nivel de 11%, comparativ cu 8% în prezent şi le va fi impusă companiilor energetice, precum şi companiilor de utilităţi şi celor de colectare a deşeurilor. Autorităţile estimează că taxa va aduce aproximativ 180 milioane euro la buget în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO