Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Niţă

18.04.2012, 00:01 56

Lanţul francez de hipermarketuri Auchan intenţionează să îşi deschidă propria bancă în Rusia pentru a controla afacerile în creştere din această ţară şi pentru a-şi credita clienţii fără intermediari, scrie publicaţia Kommersant Business, citată de Ria Novosti. "Auchan a atins un grad ridicat de dezvoltare în Rusia şi ar fi o decizie rezonabilă ca grupul să îşi consolideze toate fluxurile de capital în propria bancă", a spus Yevgeni Trusov, analist în la NEO Centre. Auchan vrea să depună documentele la Banca Centrală a Rusiei în luna iunie a acestui an, pentru a primi licenţa de funcţionare şi speră să deschidă banca la începutului anului viitor. Grupul are în vedere această idee de câţiva ani, însă termenii concreţi ai proiectului nu au fost încă stabiliţi. În prezent, lanţul de hipermarketuri colaborează cu Credit Europe Bank pentru a furniza servicii bancare clienţilor săi.

Vânzările de vin din Polonia au crescut cu 500 milioane zloţi (119,5 milioane euro) în cinci ani, la 1,8 miliarde zloţi (430,4 milioane euro) anul trecut, scrie publicaţia Puls Biznesu, citată de Warsaw Business Journal. În medie, polonezii încă beau de 10 ori mai puţin vin decât vecinii lor europeni, ceea ce înseamnă că există potenţial de creştere a industriei viticole din Polonia. "Câştigurile de pe piaţă au crescut în ultimii ani şi ne aşteptăm ca acest trend să continue şi în 2012", a spus Anna Zaluska, purtător de cuvânt al companiei de băuturi alcoolice CEDC. Potrivit lui Robert Ogór, preşedintele consiliului de administraţie al distribuitorului de vinuri Ambra, consumatorii de sex feminin vor juca un rol important în creşterea industriei.

Grupul Shanghai Electric din China intenţionează să construiască o centrală electrică pe bază de cărbuni în regiunea Silesia din Polonia în colaborare cu Weglowa, companie poloneză, potrivit publicaţiei Dziennik Gazeta Prawnareported, citată de Warsaw Business Journal. Directorul general al Weglowa, Joanna Strzelec-Lobodzinska, nu a confirmat intenţia şi a spus doar că cele două companii au fost nominalizate pentru proiect. De asemenea, aceasta a adăugat că Weglowa alege designul pentru centrală, aşteptând semnarea contractului la sfârşitul acestui an. Centrala va avea o capacitate de 900 MW şi va fi construită lângă mina de cărbune Czeczott, închisă în prezent. Întregul proiect va costa 5 miliarde zloţi (1,1947 miliarde euro), iar centrala va începe să producă în 2018. I

Cei patru mari furnizori de combustibil din Bulgaria, Lukoil, Rompetrol, Naftex Petrol şi OMV, acuzaţi că au format un cartel, nu au contestat semnalarea Consiliului Concurenţei (CC) în cele 30 de zile prevăzute de lege, scrie Novinite. În luna martie, Consiliul Concurenţei din Bulgaria a acuzat companiile că s-au înţeles în privinţa preţurilor combustibilului pe care îl vând. În următoarele 30 de zile, cei patru furnizori de combustibil se pot prezenta la Consiliul Concurenţei pentru audieri cu uşile închise. Dacă se confirmă existenţa unui cartel, autoritatea competentă va trebui să notifice Comisia Europeană (CE) în vederea sancţionării încălcării legii competiţiei din Uniunea Europeană. În termen de o lună, CE va trebui să se pronunţe cu privire la corectitudinea concluziilor CC din Bulgaria. Dacă este confirmat cartelul, companiile vor putea face apel la Curtea Supremă de Justiţie. Amenda maximă acordată unei companii pentru participarea într-un cartel este de 10% din cifra de afaceri anuală pe durata încălcării legii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO