Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est
27.03.2012, 00:01 78

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte bulgare de infrastructură, tunelul prin trecătoarea Shipka din mijlocul ţării, a primit aprobare din partea Ministerului Mediului, scrie Novinite. Tunelul va asigura legături de transport între Sud şi Nord, regiuni separate de Munţii Stara Planina. De asemenea, tunelul va asigura o rută mai rapidă de la Dunăre la Marea Mediterană. Tunelul Shipka a fost pentru prima dată imaginat ca o legătură feroviară în 1897, dar nu a fost niciodată materializat. Proiectul a revenit în atenţie în 1970, 1991 şi apoi în 1999.

Autoritatea antitrust din Bulgaria a dat undă verde companiei LUKERG Renew, un parteneriat al grupului rus Lukoil şi al celui italian ERG Renew, să cumpere trei parcuri eoliene de mici dimensiuni din apropierea oraşului litoral Kavarna. Parcurile, cu o capacitate de 14 MW, sunt deţinute de Raiffeisen Energy & Environment şi fac parte dintr-un proiect cu o capacitate de 40 MW. Lukoil este un jucător de top pe piaţa combustibililor din Bulgaria.

Grupul energetic ungar MOL va majora preţul benzinei cu 4 forinţi pe litru, dar îl va reduce pe cel al motorinei cu 2 forinţi pe litru. Preţul benzinei va ajunge astfel la nivelul record de 427,6 euro pe litru (1,466 euro) şi pentru prima dată după octombrie 2011 peste preţul motorinei. Motorina va costa 425,7 forinţi (1,459 euro).

Aproximativ 64% din investiţiile realizate în Polonia cu ocazia Campionatului European de Fotbal Euro 2012 au fost finalizate sau sunt conform planului, cu doar trei luni înaintea începerii evenimentului sportiv, scrie Warsaw Business Journal. Valoarea investiţiilor care ar trebui să fie gata înainte de Euro 2012 se ridică la 94,1 miliarde de zloţi (22,8 miliarde euro), dar este cunoscut faptul că investiţii de 13 miliarde de zloţi (3,1 miliarde euro) nu se vor finaliza la timp. "În privinţa infrastructurii de transport, aeroporturile sunt cel mai bine pregătite pentru Euro 2012", declară Janusz Piechocinski, preşedinte adjunct al Comisiei de infrastructură din parlamentul polonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO