Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, caută oportunităţi de achiziţii în Orientul Îndepărtat, unde vrea să-şi deschidă un birou de reprezentanţă, a declarat preşedintele executiv al grupului Sandor Csanyi pentru cotidianul local Nepszabadsag. Interviul vine după ce Csanyi a vândut masiv din acţiunile OTP pe care le deţine trezind speculaţii că va demisiona. Statul ungar este unul dintre acţionarii băncii. Preşedintele a subliniat că este în interesul siguranţei ţării ca OTP să funcţioneze stabil. El spune că banca pe care o conduce se plasează pe locul trei în Europa la stabilitate şi că poate fi făcut mai mult pentru îmbunătăţirea situaţiei, dar nu cu mult mai mult. Legat de achiziţii, Csanyi a menţionat că banca a angajat deja personal familiarizat cu Orientul Îndepărtat şi care vorbeşte în chineză sau vietnameză.

General Motors a depăşit estimările analiştilor privind rezultatele din trimestrul al doilea, raportând un profit operaţional pe piaţa americană în creştere cu 4,5%, la 1,98 miliarde de dolari, datorită majorării vânzărilor de vehicule pickup în Statele Unite, scrie Bloomberg. Analiştii anticipau pentru operaţiunile din SUA un profit înainte de plata dobânzilor şi taxelor (EBIT) de 1,73 miliarde dolari. La nivel global, profitul net a scăzut în trimestrul al doilea cu 23%, la 1,41 mld. dolari. Grupul a obţinut în primele şase luni un profit net de 2,59 mld. dolari. „Continuăm să obţinem performanţe bune pe cele mai importante pieţe ale lumii, Statele Unite şi China. Pentru restul anului, ne vom concentra pe atragerea de clienţi, cu vehicule de calitate la un preţ convenabil“, a declarat directorul general Dan Akerson (foto). Modelele reproiectate Chevrolet Corvette, Silverado şi Impala se numără printre cele 18 vehicule noi sau modernizate care vor fi disponibile în showroom-urile din SUA în acest an, în cadrul celei mai ample campanii de lansare de noi produse din istoria grupului.

Cea mai mare reţea privată de servicii de sănătate din Polonia, Lux Med, intenţionează să se extindă atât prin creştere organică, cât şi prin achiziţii, a declarat directorul general al companiei Anna Rulkiewicz, citată de The Warsaw Business Journal. „Vrem să ne creştem cifra de afaceri cu 10% pe an, ceea ce este mai mult decât creşterea estimată pentru piaţa de profil, de 5%”, a spus ea. Ţinta Lux Med pentru următorii ani este să se extindă în oraşele mijlocii şi în zonele economice speciale. Compania este interesată mai ales de clinici, centre de diagnosticare şi aziluri de bătrâni. „Intenţionăm ca până în 2015 să deschidem 20 de noi unităţi şi am vrea ca printre acestea să fie şi un spital”, a adăugat Rulkiewicz.

Şomajul din Spania a scăzut în trimestrul al doilea pentru prima dată în ultimii doi ani, de la 27,2% în primele trei luni ale anului la 26,3%, nivel care evidenţiază însă situaţia dificilă a celei de-a patra mari economii din zona euro. Economia Spaniei are probleme, însă acestea nu sunt la fel de grave precum cele ale altor ţări din zona euro care au primit ajutor financiar, precum Grecia şi Portugalia. În Spania, locurile de muncă au reprezentt una dintre principalele probleme ale economiei, potrivit agenţiei Reuters, citate de cotidianul New York Times. Rata şomajului a crescut constant din 2011, iar din 2008, an în care s-a declanşat criza finaciară globală iar piaţa imobiliară s-a prăbuşit, circa 3,8 milioane de persoane au intrat în rândul şomerilor. Spania a primt ajutor financiar de la statele zonei euro pentru a-şi stabiliza sectorul bancar, după ce instituţiile de credit au fost afectate puternic de colapsul pieţei imobiliare. Până în prezent, băncile spaniole au primit 42 mil. euro de la statele zonei euro.

Dezastrele naturale au provocat în prima jumătate a anului pierderi economice în valoare de aproximativ 85 miliarde de dolari, cele mai grave incidente fiind inundaţiile masive din Europa şi cutremurul din China din luna aprilie, potrivit unui raport al grupului britanic Aon, citat de Bloomberg. Pierderile economice provocate de dezastre naturale în primul semestru din acest an au crescut cu 10 mld. dolari faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a lui 2012, dar se plasează cu 15% sub media ultimilor 10 ani. Pierderile economice acoperite de asigurare au totalizat în perioada analizată peste 20 mld. dolari, cu aproximativ 20% mai puţin decât în primele şase luni ale anului trect. „Cel mai costisitor dezastru natural din prima jumătate a lui 2013 a fost, de departe, situaţia de inundaţii masive din Europa Centrală din mai şi iunie“, se arată în raport. Furtunile din Europa, care au ucis 23 de persoane, au provocat pierderi economice estimate la 22 mld. dolari, din care 5,3 mld.dolari sunt acoperite de asigurări. Cutremurul din China din 20 aprilie, care a provocat moartea a 200 de oameni, a cauzat pagube eocnomice de 14 mld. dolari.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO