Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Nita

11.04.2013, 00:00 61

Producătorul bulgar de ţigarete Bulgartabac a primit permisiunea din partea autorităţilor din Republica Srpsk pentru cumpărarea fabricii de tutun Banja Luka, puternic îndatorată, scrie Novinite. Republica Srpsk este una din cele două entităţi din Bosnia şi Herţegovina modernă. Cealaltă entitate este Federaţia Bosniei şi Herţegovinei. Guvernul republicii a confirmat că acţionarul majoritar al fabricii Antonic Trade şi-ar putea vinde participaţia către compania bulgară. Tranzacţia avea nevoie de permisiunea autorităţilor deoarece republica trebuie să renunţe la un proces contra acţionarului legat de privatizarea unităţii.

Producătorul auto german Opel, deţinut de grupul General Motors, a început ieri proiectul de extindere a unităţii din Ungaria în valoare de 130 milioane euro, scrie Portfolio.hu. Opel a decis extinderea uzinei unde produce motoare, deoarece anticipează o creştere substanţială a cererii în 2014 pentru maşinile de dimensiuni mici, cu motoare de maximum 1,4 litri. Noua unitate va avea 1.600 mp, va fi gata la începutul anului viitor şi ar putea începe producţia în luna aprilie 2014. Astfel, capacitatea anuală a uzinei va ajunge la 600.000 de unităţi. În total, Opel a investit 1,4 mld. euro în această unitate.

Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de pe Wall Street, şi-a redus substanţial estimarea pe trei luni referitoare la cotaţia aurului de la 1.615 dolari uncia la 1.530 dolari şi prognoza pe 12 luni de la 1.550 dolari uncia la 1.390 dolari, susţinând că trendul descendent al preţului aurului accelerează după 12 ani de creştere în condiţiile în care revenirea economiei americane capătă forţă. Goldman Sachs a redus, de asemenea, proiecţia pe şase luni de la 1.600 dolari uncia la 1.490 dolari, scrie Bloomberg. Cotaţia aurului s-a redus cu aproape 6% anul acesta din cauza speculaţiilor că Rezerva Federală ar putea trage frâna programului de stimulare economică deoarece economia dă semne de revenire sustenabilă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO