Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Vlad Popescu, Iuliana Enache

05.03.2013, 00:01 79

Numărul şomerilor din Spania a depăşit pragul de 5 milioane în luna februarie, însă rata de creştere a încetinit la jumătate faţă de ianuarie, potrivit Bloomberg. Astfel, numărul şomerilor înregistraţi din Spania a crescut cu 59.444 în februarie, mai puţin de jumătate faţă de avansul din ianuarie, la 5,04 milioane de şomeri, potrivit datelor prezentate luni de Ministerul Muncii de la Madrid. În pofida creşterii numărului şomerilor, evoluţia este cea mai bună înregistrată în luna februarie în ultimii 5 ani şi reprezintă un motiv de încurajare pentru guvern, care susţine că Spania a depăşit cea mai grea perioadă a crizei. Premierul Mariano Rajoy încearcă să convingă atât spaniolii, cât şi pe oficialii Uniunii Europene că guvernul poate revigora economia după ce a depăşit ţinta de deficit bugetar cu peste 50% anul trecut. Comisia Europeană estimează că economia spaniolă se va contracta cu 1,4% în acest an, faţă de o prognoză de minus 0,5% înaintată de guvern, şi că şomajul va ajunge la 27% în acest an, după ce a atins 26,2% în luna ianuarie.

Peste două treimi dintre francezi (68 la sută) şi aproape jumătate (44 la sută) dintre alegătorii care l-au votat pe François Hollande în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2012 se declară dezamăgiţi de el, potrivit unui sondaj al BVA publicat în Le Parisien, relatează AFP. La întrebarea „De la alegerea sa în mai 2012 aţi spune că François Hollande v-a dezamăgit?“ 68 la sută dintre francezii intervievaţi au răspuns afirmativ, 31 la sută negativ, în timp ce 1 la sută nu s-au pronunţat. Printre francezii de toate orientările care au votat cu François Hollande în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, 44 la sută se declară în prezent dezamăgiţi de şeful statului, în timp ce 55 la sută sunt mulţumiţi, iar 1 la sută nu se pronunţă. În plus, majoritatea francezilor susţin că nu cred că preşedintele îşi va respecta angajamentul privind deficitul de 3 la sută, inversiunea curbei şomajului şi acela de a nu creşte impozitele pentru cei vulnerabili şi clasele medii. Aceasta nici în 2013, nici la sfârşitul cincinalului său. Ancheta a fost realizată pe internet între 28 februarie şi 1 martie pe un eşantion de 1.013 persoane reprezentative pentru populaţia franceză cu vârste peste 18 ani, având o marjă de eroare de 2,5 la sută. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO