Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Guvernatorul Băncii Ungariei, Andras Simor, a declarat că este dispus să-şi doneze salariul şi să lucreze în schimbul a doar un forint pe lună pentru a facilita negocierile vizând un acord cu UE şi FMI, după ce oficialii europeni au acuzat că reducerea salariului acestuia de către stat afectează independenţa băncii, potrivit Portfolio.hu. Simor a afirmat că este gata să-şi doneze salariul, chiar şi cu efect retroactiv, pentru susţinerea studenţilor de economie buni, dar fără posibilităţi materiale.

Guvernul polonez a pus capăt unui proiect pentru construirea de nave de război pe care-l consideră prea costisitor pentru actuala situaţie financiară a ţării, scrie Ria Novosti. "Sunt cheltuite încă sume vaste de bani în contul armatei poloneze, dar care nici nu au de-a face cu apărarea", a declarat premierul Donald Tusk. El a precizat că se va renunţa la proiect, pentru care sunt cheltuite 7,2 mil. euro pe an, în pofida opoziţiei marinei militare. Polonia a lansat planul în 2001. Dar de atunci nicio navă n-a fost lansată la apă.

Guvernul bulgar intenţionează să vândă în acest an pe o bursă de acţiuni din străinătate o participaţie de 10-25% din holdingul energetic de stat Bulgarian Energy Holding, care cuprinde cele mai importante active energetice ale ţării, a declarat ministrul de finanţe Simeon Djankov, citat de Novinite. Privatizarea ar aduce statului câteva sute de milioane de euro. Holding-ul a fost înfiinţat în 2008 prin fuziunea a cinci companii deţinute de stat, punându-se astfel bazele unui gigant energetic de patru miliarde de euro. Se aşteaptă ca guvernul bulgar să listeze participaţiile de 33% pe care le deţine în cadrul distribuitorilor de energie E.ON şi CEZ în lunile aprilie şi mai pentru a anima bursa locală de valori şi pentru a impulsiona veniturile.

Doi inventatori ruşi au atacat în instanţă, la Moscova, producătorul de electronice Sony, pe care-l acuză de furtul unui patent, scrie Ria Novosti. Inventatorii susţin că touchpad-ul instalat în spatele unei noi versiuni de consolă PlayStation încalcă un brevet care le aparţine şi este înregistrat în Rusia. Patentul descrie moduri alternative de control pentru aparatele electronice. Reclamanţii vor ca modelului, Vita, să-i fie interzisă comercializarea în Rusia, iar stocurile existente să fie distruse.

Berkshire Hathaway a înregistrat anul trecut profituri record la majoritatea diviziilor, de la furnizarea de energie electrică şi transporturi feroviare la magazine de mobilă şi dulciuri, reflectând parcă revenirea economiei SUA, reiese din scrisoarea anuală a investitorului american Warren Buffett (foto), cel care a pus conglomeratul pe picioare, potrivit Thomson Reuters. Cele mai mari cinci divizii ale Berkshire din afara sectorului asigurărilor, toate cu prezenţă în industrie, au înregistrat în 2011 profituri record totalizând peste 10 miliarde de dolari, iar rezultatele din 2012 vor fi şi mai bune, spune Buffett.

Marile economii emergente resping tradiţia ca preşedinţia Băncii Mondiale să revină automat unui american şi vor încerca să propună un candidat propriu pentru funcţia care va fi eliberată la jumătatea anului de Robert Zoellick, aflat la final de mandat, scrie Thomson Reuters. Miniştrii finanţelor din statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) s-au întâlnit la Mexico City în timpul summit-ului G20 din acest weekend pentru discuţii privind deschiderea procedurii de desemnare a preşedintelui Băncii Mondiale pentru candidaţi indiferent de naţionalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO