Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut ieri dobânda de politică monetară la 1%, decizie anticipată de majoritatea analiştilor. Preşedintele băncii a declarat că nu poate spune nimic despre ce se va întâmpla cu deţinerile de obligaţiuni elene ale instituţiei. "La şedinţa de astăzi, Consiliul Guvernator al BCE a decis ca dobânda principalelor operaţiuni de finanţare şi dobânzile facilităţilor marginale de creditare şi facilităţii de depozit să rămână neschimbate la 1%, 1,75%, respectiv 0,25%", se spune într-un comunicat al BCE.

Banca Angliei a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5% şi a anunţat că a autorizat noi achiziţii de obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde de lire sterline, prin care injectează lichiditate în piaţă, conform aşteptărilor economiştilor, potrivit Financial Times. Anunţul privind introducerea în sistemul financiar a încă 50 de miliarde de lire sterline creşte programul de achiziţii de obligaţiuni la 325 miliarde de lire sterline şi semnalează că în pofida indiciilor că economia britanică îşi revine, banca centrală nu are suficientă încredere.

Grupul olandez de servicii financiare ING, cu operaţiuni şi în România, a înregistrat un profit net de 1,19 miliarde euro în ultimul trimestru al anului trecut, în creştere puternică faţă de rezultatul de 130 milioane euro din aceeaşi perioadă din 2010. Rezultatele ING în perioada analizată includ efecte pozitive de 1,29 miliarde euro obţinute prin vânzarea unor active. Pe ansamblul anului trecut, profitul net al ING a crescut de două ori, de la 2,8 miliarde euro la 5,7 miliarde euro.

PepsiCo intenţionează să desfiinţeze 8.700 de locuri de muncă la nivel mondial, respectiv 3% din totalul angajaţilor, şi să majoreze cheltuielile de marketing cu până la 600 mil. dolari, pentru îmbunătăţirea profitabilităţii, potrivit Bloomberg. Creşterea cheltuielilor se va concentra în mod special pe regiunea Americii de Nord. PepsiCo a obţinut în ultimul trimestru din 2011 un profit net de 1,47 mld. dolari, în creştere cu 3% de la 1,37 mld. dolari în urmă cu un an.

Preţurile la alimente au crescut cu 2% la nivel mondial, în ianuarie comparativ cu decembrie, scrie agenţia Ria Novosti. Indicele FAO al ONU pentru preţurile produselor alimentare a avansat cu 2%, la 214 puncte. "În ianuarie, evoluţia tuturor grupelor de produse care intră în componenţa indicelui a fost de creştere, iar cele mai puternice avansuri au fost înregistrate la materiile grase şi uleiuri, urmate de cereale, zahăr, lactate şi care", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO