Business Internaţional

Statul polonez se codeste sa dea din mana tot sectorul energetic

01.03.2001, 00:00 16



Investitorii straini ar putea sa-si piarda interesul in privatizarea sectorului energetic al Poloniei, daca guvernul acestei tari va decide sa nu scoata la licitatie pachetele majoritare de actiuni ale firmelor din acest domeniu, relateaza The Wall Street Journal Europe.

"Investitorii straini sunt ingrijorati de modul in care cabinetul polonez amana anuntarea perioadei si modalitatilor de privatizare a firmelor de furnizare si distributie a energiei electrice.

Daca guvernul nu va decide vanzarea unor pachete majoritare, cei mai multi investitori se vor retrage de pe piata Poloniei", a declarat David Anson, directorul sucursalei din Varsovia a companiei AES.

Oficiali ai ministerelor de Economie si de Trezorerie au afirmat ca toate reglementarile privind privatizarea sectorului energetic local vor fi anuntate in aceasta saptamana. Cu toate acestea, majoritatea investitorilor nu se asteapta la mari schimbari.

Potrivit actualelor hotarari guvernamentale, trezoreria poate scoate la licitatie maxim 25% din actiunile firmelor de distributie, 35% din capitalul companiilor producatoare de electricitate si pana la 45% din capitalul centralelor electro-termice (CET).

Analistii considera ca vanzarea unor pachete minoritare nu va avea succes, avand in vedere confuzia legislativa si obstacolele importante in liberalizarea sectorului energetic din Polonia. Statul interzice investitorilor achizitionarea a mai mult de 15% din piata de distributie.

"Vom prelua responsabilitatile si datoriile respectivelor companii, fara a le putea controla" a declarat Yves Yhullier, directorul biroului din Polonia al Electricite de France.

Unii analisti si investitori au propus trezoreriei varianta pastrarii unui pachet de 25% din actiuni plus una in fiecare dintre firmele privatizate, pentru a avea un drept de veto la deciziile strategice si vanzarea pachetelor majoritare.

Ministerul Economiei si Trezoreria au tot amanat, in ultimele luni, programarea licitatiilor pentru privatizarea firmelor din sectorul electricitatii.

Trezoreria a anuntat ca vrea sa vanda pachetele majoritare ale firmelor de distributie simultan cu privatizarea companiilor din sectorul productiei de energie electrica.

Jakub Tropilo, ministrul adjunct al Trezoreriei, a afirmat ca majorarea pachetelor de actiuni care vor fi scoase la licitatie va facilita privatizarea intregului sector de electricitate, programata a se incheia pana la finalul anului viitor, termenul limita stabilit de Guvern.

Ministrul Economiei, Janusz Steinhoff, a declarat recent ca va sustine accelerarea privatizarii companiilor producatoare de energie electrica si ca este de acord cu vanzarea unor pachete majoritare. El a adaugat ca ar fi foarte bine ca acest proces sa se incheie cat mai rapid.

Analistii afirma ca guvernul va isca diverse probleme daca va lua in considerare si varianta vanzarii firmelor de distributie "la pachet" cu cele de productie.

"Companiile de distributie sunt in general cele mai atractive pentru investitori, dar nu vor mai fi la fel de interesante, daca trezoreria va decide incarcarea acestora cu firme de productie, care au o situatie financiara foarte proasta in marea lor majoritate" a declarat Dariusz Marzec, analist al sectorului energetic la filiala Arthur Andersen din Varsovia.

De asemenea, vanzarea pachetelor majoritare in 2001 ar putea avea un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare din acest an, a conchis Marzec.

La inceputul acestui an, conglomeratul polonez Elektrim a anuntat ca intentioneaza sa faca o oferta preliminara pentru actiunile G-8, cel mai mare grup de distributie al puterii electrice din Polonia, pentru ca astfel sa isi asigure dominatia in acest sector.

Grupul a luat nastere anul trecut, cand, la interventia Guvernului, au fuzionat opt distribuitori de putere electrica din nordul tarii, asigurand astfel necesarul de energie a 2,5 milioane de locuitori.

Elektrim este cel de-al doilea grup care isi manifesta interesul pentru G-8 alaturi de grupul irlandez Electricity Supply Board (ESB).

Desi cateva dintre companiile generatoare au fost vandute, Polonia nu si-a finalizat vanzarile nici uneia dintre cele 33 firme de distributie in cadrul carora disponibilizeaza un pachet de 25% de actiuni. Demersurile privind procesul de privatizare in cadrul sectorului lucrativ au fost initializate anul trecut.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO