Business Internaţional

Statul francez vinde actiuni Renault ca sa acopere “gaurile negre”

29.07.2003, 00:00 307



Statul francez va oferi spre vanzare un pachet important din actiunile Renault pe care le detine, pentru care va obtine in jur de 1,18 miliarde de euro. Banii sunt destinati rambursarii imprumuturilor de stat si finantarii companiilor de stat neprofitabile.



Guvernul Frantei va vinde cel putin 24,2 milioane de actiuni, adica 8,5% din totalul detinut de stat, plus alte 2,4 milioane de actiuni daca cererea se va dovedi destul de mare. In urma acestei operatiuni, participatia statului francez se va reduce de la 25,9% la 16,6-17,4%. De asemenea, drepturile de vot se vor diminua si ele de la 31,83% la ceva mai mult de 20%. Tranzactia va fi intermediata de J. P. Morgan Chase & Co., Deutsche Bank AG si Societe Generale SA.



Ceilalti actionari ai grupului Renault sunt partenerul japonez Nissan, care detine 15% din actiuni (fara drepturi de vot), si angajatii Renault, cu 3,3%.



"Aceasta vanzare va inlatura nesiguranta privind viitorul companiei Renault", a declarat Pierre Lamboray, analist la Dexia Asset Management. "Va avea un impact pozitiv si asupra evolutiei cursului actiunilor", a adaugat el.



Cel de-al doilea producator de automobile al Frantei a declarat ca rezultatul anual din activitatea de exploatare va fi mai scazut decat nivelul estimat. Astfel, evolutia monedei europene si declinul persistent al pietei mondiale a automobilelor au avut un efect negativ asupra performantelor financiare pe primul semestru al anului. Louis Schweitzer, presedintele grupului, a anuntat ca profitul operational se va situa intre "3,5 si 4%", fata de nivelul estimat la inceputul anului, de 4%. El a adaugat ca totusi "profitul net va creste in 2003", in ciuda scaderii pietei europene cu 3-4%.



Cursul actiunilor a crescut in ultimele 12 luni cu 17 procente, valoarea de piata a Renault atingand un nivel de 14 miliarde de euro. Actiunile vor fi oferite investitorilor la preturi intre 48,65 euro si 49,15 euro pe actiune, conform oficialilor J. P. Morgan. In aceste conditii, pretul de vanzare al actiunilor este ceva mai mic decat cursul de inchidere inregistrat vineri, de 49,80 euro pe actiune.



Autoritatile franceze au declarat ca pe termen mediu nu-si vor mai reduce participatia in compania Renault.



Statul a luat aceasta hotarare in momentul in care piata franceza de capital incepe sa-si revina. Conform bugetului initial pe anul 2003, valoarea obtinuta in urma vanzarilor de active trebuia sa se ridice la un nivel de 8 miliarde de euro. Aceasta suma urmeaza a fi utilizata pentru finantarea companiilor de stat cu pierderi, cum ar fi de exemplu compania de cai ferate Reseau Ferre de France sau Giat Industries, companie din industria de aparare.



In campania electorala din 2002, presedintele Jacques Chirac a promis ca va vinde active din proprietatea statului pentru a onora viitoarele datorii ale sistemului de pensii. In aceasta luna, Francis Mer, ministrul francez de finante, a declarat ca piata bursiera nu si-a revenit destul si ca statul nu va vinde inca din actiunile detinute.



Electricite de France (EdF) este urmatoarea companie care va fi privatizata, tranzactia fiind evaluata la peste 50 miliarde de euro. Aceasta tranzactie va fi "umbrita" insa de datoriile imense ale EdF la fondul de pensii.



De asemenea, statul francez isi va reduce numarul de actiuni France Telecom SA (pana de curand aflata pe pozitie de monopol), la mai putin de 50%. Mai intai este necesara aprobarea de catre parlament a unei legi care sa permita modificarea statutului companiei.



Statul francez mai este actionar si al altor companii listate la bursa, cum ar fi Thales SA (producator de echipamente electronice pentru industria de aparare), operatorul de autostrazi cu plata Autoroutes du Sud de la France SA, Thomson SA (producator de electrocasnice) sau Air France.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO