Business Internaţional

Statul francez isi apara din rasputeri industria viticola

02.02.2005, 00:00 25



Guvernul francez va acorda un ajutor financiar de 70 mil. euro industriei vinului, care trece printr-o situatie critica, cu scopul de a revigora vanzarile aflate in declin si de a atenua efectele negative ale supraproductiei, informeaza BBC News.



Pachetul financiar vine in sprijinul producatorilor aflati intr-o situatie financiara grea si va fi destinat si pentru programe de asistenta in marketingul aplicat de viticultorii francezi.



Industria vinului din Franta, a doua ca marime din lume, a avut de suferit de pe urma scaderii consumului pe plan local si cresterii popularitatii vinurilor din Lumea Noua (SUA) la nivel global.



Totusi, viticultorii francezi sustin ca aceasta initiativa nu va fi suficienta pentru scoaterea din impas a industriei.



Subventiile au fost anuntate de catre ministrul agriculturii, Dominique Bussereau, dupa discutiile purtate cu reprezentantii producatorilor de vin.



Cea mai mare parte din fondurile care vor fi acordate - aproximativ 40 mil. euro - vor fi oferite sub forma de imprumuturi preferentiale destinate producatorilor cu un grad de indatorare ridicat, pentru a le permite sa isi reprogrameze platile.



Alte 15 mil. euro vor fi puse la dispozitia cooperativelor viticole, care cuprind majoritatea viticultorilor francezi, sub forma de credite avantajoase din punctul de vedere al ratei dobanzii.



Promovarea vinurilor franceze in afara hexagonului va fi finantata de guvern cu 3,5 mil. euro.



In anul 2003, Franta a fost depasita de producatorii din Lumea Noua din Australia, Chile si SUA, in ceea ce priveste volumul exporturilor.



Consumul local, care reprezinta 70% din vanzari, a fost afectat de reglementarile stricte asupra publicitatii si a consumului de alcool la volan.



In plus, supraproductia da batai de cap francezilor. In acest sens, guvernul va solicita aprobarea Uniunii Europene pentru distilarea unui excedent de aproximativ 250 mil. litri de vin si transformarea acestei cantitati in alcool, si pentru acordarea de compensatii viticultorilor.



In acest moment, productia de vin din Franta depaseste cu aproape 30% cererea existenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO