Business Internaţional

Statele Unite au evitat recesiunea în 2023. Se va repeta această performanţă în 2024?

Statele Unite au evitat recesiunea în 2023. Se va repeta...
Foto: Profimedia

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2023, 00:02 440

La început de 2023, previziunile erau aproape unanime: America va intra în recesiune. La sfârşit de 2023, însă, acestea nu s-au adeverit, scrie CNBC.

Ce se va întâmpla în 2024?

Un declin economic rămâne o posibilitate, spun experţii. Această predicţie se bazează pe aceiaşi factori care i-au determinat pe economişti să anunţe un declin în 2023.

Unii sunt însă optimişti că un astfel de scenariu poate fi evitat şi anul viitor. Bank of America anticipează o aterizare blândă în pofida riscurilor.

Peste trei pătrimi dintre economişti, 76%, cred că şansele unei recesiuni în următoarele 12 luni sunt de 50% sau mai mici, relevă un sondaj din decembrie realizat de National Association for Business Economics.

“Cazul nostru de bază este că vom avea o recesiune blândă”, arată Larry Adam, director de investiţii la Raymond James. Acest declin ar putea începe în trimestrul doi.

Dintre economiştii NABE care anticipează un declin, 40% spun că acesta va începe în primul trimestru, în timp ce 34% sugerează trimestrul doi.

Americanii care se luptă cu preţurile ridicate simt probabil că declinul se manifestă deja. Astfel, 56% dintre cei intervievaţi recent de MassMutual spun că economia este deja în recesiune.

Disponibilizările, care au captat atenţia presei la final de 2023, ar putea continua în noul an. În timp ce 29% dintre companii au eliminat locuri de muncă în 2023, 21% dintre companii se aşteaptă să opereze disponibilizări în 2024, potrivit Challenger, Gray & Christmas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO