Business Internaţional

Statele din UE vor lua si in acest an nota mica la examenul de "crestere economica"

25.02.2004, 00:00 10



Economiile Uniunii Europene vor avansa in acest an in medie cu 2,1%, fiind depasite de SUA, Europa de Est si Rusia, din cauza consumului scazut si a aprecierii monedei euro fata de dolar, se mentioneaza intr-un raport al Organizatiei Natiunilor Unite.



"Relansarea economica a zonei euro pare inca fragila. Cererea interna a ramas la un nivel scazut, iar impactul negativ al aprecierii puternice a monedei unice asupra exporturilor a neutralizat stimulul oferit prin politica monetara expansionista", spun economistii din 55 de tari care au realizat raportul bianual privind economia europeana, potrivit Bloomberg News.



In raport se arata ca economia Rusiei va creste cu 5,7% in 2004, Europa de Est va avansa cu 4,5%, acelasi ritm de crestere urmand a fi inregistrat si de SUA. Ultimul sondaj realizat de Bloomberg este ceva mai optimist, indicand ca economia SUA va avansa cu 4,6%.



"O sursa importanta de incertitudini este stabilitatea relansarii economiei americane, influenta acesteia asupra cresterii economice din restul lumii fiind foarte puternica. Problema este ca deprecierea dolarului a avut loc intr-o perioada in care redresarea este inca fragila", se mai arata in raport.



Raportul Natiunilor Unite reflecta temerile ca declinul continuu al dolarului ar putea incetini economiile Uniunii Europene, afectand-o chiar si pe cea a Rusiei.



"Cel mai mare risc este reprezentat de deprecierea si mai accentuata a dolarului", considera economistul sef al Natiunilor Unite, Ian Kinniburgh. "Statele membre ale UE nu pot face mare lucru pentru a stimula cresterea economica, din cauza constrangerilor referitoare la nivelul deficitelor lor bugetare. Ele au impulsionat economiile, insa politica lor monetara este mai restrictiva decat cea practicata de autoritatile americane. Rata dobanzii de referinta din zona euro este cu doua puncte procentuale mai ridicata decat cea americana", a adaugat Kinniburgh.



Dolarul a inregistrat saptamana trecuta cel mai mare avans fata de moneda unica europeana, de 1,4%, revenindu-si dupa ce miercurea trecuta atinsese un nivel minim record de 1,2930 dolari/euro. In ultimele sase luni, moneda americana a pierdut 13% fata de euro, Rezervele Federale mentinand dobanda de referinta la 1%, jumatate din cea practicata de Banca Centrala Europeana.



Ieri, euro se tranzactiona la Londra la un nivel de 1,2618 dolari, fata de cotatia de 1,2556 dolari/euro inregistrata cu o zi in urma la New York, investitorii anticipand ca autoritatile americane vor anunta diminuarea increderii consumatorilor.



Aprecierea monedei europene a afectat exporturile in cele 12 state care o utilizeaza. Produsul Intern Brut al acestora s-a majorat trimestrul trecut cu 0,3%, dupa ce in cel anterior crescuse cu 0,4%.





Zile mai bune in Est



Rusia si statele din Europa de Est inca isi revin dupa "zilele negre ale anilor '90", potrivit lui Kinniburgh. Statele est-europene inregistreaza deficite bugetare mai ridicate decat cele din Uniunea Europeana, iar Rusia castiga de pe urma pretului ridicat al petrolului.



Pentru statele din Europa Centrala si de Est mai exista insa si alte incertitudini, legate in special de aderarea a 10 dintre ele la Uniunea Europeana, programata pentru luna mai a acestui an. Apoi, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, va avea loc si adoptarea de catre acestea a monedei europene, momentul ales depinzand insa de performantele economice ale noilor membri ai UE.



Dintre acestea, Ungaria se arata inca nesigura, procedand din nou, in aceasta luna, la revizuirea principalilor indicatori economici. Astfel, banca centrala a anuntat ca rata inflatiei previzionata pentru sfarsitul acestui an a fost majorata cu un punct procentual, pana la 6,9%, urmand ca anul viitor inflatia sa fie de 4,3%. Obiectivul de inflatie pentru 2005 ar putea fi atins printr-o politica monetara restrictiva, diminuarea deficitelor publice si reducerea anticipatiilor inflationiste. In acest an, deficitul bugetar ar trebui sa se situeze la un nivel de 4,6% din PIB.



"Teoretic, este posibil sa putem indeplini criteriile economice pentru a introduce moneda euro in 2008", a declarat luni Zsigmond Jarai, presedintele bancii centrale a Ungariei. Totusi, "acest obiectiv va putea fi atins numai daca vor fi facute sacrificii macroeconomice considerabile", a adaugat el.



Pentru anul acesta, estimarile oficiale indica o crestere economica de 3,1%, iar pentru anul viitor un avans de 3,2%, ambele cifre fiind revizuite in sens negativ fata de nivelurile estimate in noiembrie 2003.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO