Business Internaţional

Start-up-urile high-tech îşi intensifică asaltul asupra băncilor... cu smartphone-urile

Start-up-urile high-tech îşi intensifică asaltul...

Autor: CătăIina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

04.12.2015, 00:05 205
Noi şi noi start-up-uri tech încearcă să reuşească bazându-se pe telefoanele mobile acolo unde creditorii tradiţionali au eşuat. Number26, un start-up cu sediul în Berlin, printre ai cărui susţinători se numără Peter Thiel de la Valar Ventures şi Axel Springer, editorul german, îşi în­cearcă norocul pe piaţa deja aglomerată a banking-ului  electronic.

În Franţa, operatorul de telefonie Orange a lansat recent o adevărată ofensivă pe piaţa plăţiilor cu dispozitive mobile, iar de anul viitor va deveni şi bancă, virtuală, acesta fiind doar un exemplu despre revoluţia care este pe cale să lovească serviciile financiare.

Cu acest pas, operatorul de telefonie va deveni, cel puţin în Franţa, simbolul ameninţărilor asupra marilor actori bancari tradiţionali.

Companii la fel de puternice, poate chiar mai puternice, cum sunt Apple, Facebook şi Twitter, fac paşi în aceeaşi direcţie. Acestea sunt nume mari, deja consacrate. Din urmă vine un val proaspăt. Lupta plăţilor mobile este abia la început.

Ţi-ai da banii pe mâna unui startup? Aceasta este întrebarea pe care o nouă generaţie de companii tech cu focus pe servicii bancare o pun potenţialilor clienţi, pe care i-ar putea atrage de la băncile tradiţionale, scrie Wall Street Journal.

Number26 a anunţat extinderea serviciului său bancar bazat exclusiv pe dispozitive mobile în şase ţări europene, incluzând Franţa şi Spania, pe lângă ofertele din Germania şi Austria, unde compania are un număr total de 80.000 de utilizatori.

“Toate aceste pieţe au un lucru în comun”, spune Valentin Stalf, co-fondatorul startup-ului. “Acestea sunt printre cele mai depăşite pieţe bancare din lume”.

Asemeni startup-urilor GoBank şi Moven din SUA, care se concentrează pe a oferi servicii prin aplicaţii pentru smartphone-uri şi adesea nu au sucursale bancare, Number26 ţinteşte clienţi mai tineri care au crescut navigând pe net şi nu au legături de decenii cu băncile tradiţionale.

Number26 foloseşte instrumente cum ar fi furnizarea de notificări push pe smartphone în momentul încheierii tranzacţiilor bancare, garantarea de retrageri gratuite de cash oriunde în lume şi parteneriate cu retaileri din Germania pentru a permite clienţilor să retragă şi să depună cash. Un serviciu similar va fi introdus anul viitor pe noile pieţe ale companiei.

Pentru a respecta reglementările bancare dure din Europa, startup-ul s-a aliat de asemenea cu un furnizor tradiţional de servicii financiare, Wirecard Bank, pentru ca depozitele clienţilor să fie protejate, până la o anumită limită.

“Ne considerăm companie europeană”, spune Stalf, care intenţionează să lanseze noi servicii bancare sophisticate, ca facilităţi de descoperit de cont şi produse de economisire, anul viitor.

Totuşi, specialiştii din domeniul bancar spun că startup-urilor din sector le este greu să atragă clienţi. Clienţii, în pofida nemulţumirii faţă de băncile tradiţionale, nu se reorientează încă în număr mare către noile companii tech.

Această reticenţă este vizibilă în special în Europa, unde bănci tradiţionale ca Barclays, din Marea Britanie, şi Deutsche Bank din Germania, au făcut faţă mai multor scandaluri, rămânând principala opţiune a oamenilor.

În Marea Britanie, 7,9% din persoanele fizice şi-au transferat conturile bancare către startup-uri noi şi alţi jucători tradiţionali anul trecut, în uşoară creştere de la 7,2% în 2013.

Startup-urile tech se confruntă de asemenea cu o competiţie în creştere din partea băncilor tradiţionale care încep să realizeze ameninţarea reprezentată de noile companii. Anul trecut, BBVA, banca spaniolă cunoscută pentru inovaţia din sectorul tech, a achiziţionat Simple, un startup bancar american, în schimbul a 177 milioane de dolari, în parte pentru a profita de tehnologia companiei.

Iar săptămâna trecută, BBVA a semnat un acord similar în Marea Britanie, achiziţionând o treime din startup-ul local Atom Bank.

Aceste reacţii, dublate de noile servicii financiare furnizate de companii ca Google şi Apple, ar putea da o lovitură startup-urilor concentrate pe servicii bancare cărora le-ar putea lipsi resursele necesare pentru a ţine pasul cu industria bancară tradiţională şi noile oferte venite din partea elitelor Silicon Valley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO