Business Internaţional

Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Belgiei cu o treaptă, de la nivelul "AA+" la "AA"

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

27.11.2011, 12:23 110

Standard&Poor's (S&P) a retrogradat, vineri, ratingul Belgiei cu o treaptă, de la nivelul "AA+" la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza amplificării riscurilor la adresa finanţelor ţării.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la "A1+", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Retrogradarea ratingului reflectă creşterea riscurilor de finanţare şi a probabilităţii ca sectorul financiar belgian să aibă nevoie de sprijin guvernamental.

Datoriile generale guvernamentale nete sunt aşteptate să ajungă la circa 93% din PIB la sfârşitul acestui an, iar sprijinul pentru sectorul financiar ar putea urca ponderea datoriilor la peste 100% din PIB, potrivit S&P.

Agenţia atrage atenţia asupra poziţiei bugetare a guvernului şi a probabilităţii mari de încetinire a creşterii economice, având în vedere procesul de restrângere a credităţii în sectorul financiar european.

Cu o pondere a exporturilor de 80% din PIB, Belgia este una dintre cele mai deschise economii din zona euro şi foarte expusă la scăderea cererii externe.

S&P a menţionat totodată şi problema capacităţii guvernului de a reacţiona la posibilele presiuni economice interne şi externe, care este constrânsă de eşecurile repetate de a forma un nou guvern, în ultimul an şi jumătate.

Eexcutivul interimar a luat măsuri temporare de a îmbunătăţi situaţia fiscală în 2011, dar nu are mandatul de a aplica reforme fiscale şi structurale profunde, se arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO