Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Belgiei cu o treaptă, de la nivelul "AA+" la "AA"

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 27.11.2011

Standard&Poor's (S&P) a retrogradat, vineri, ratingul Belgiei cu o treaptă, de la nivelul "AA+" la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza amplificării riscurilor la adresa finanţelor ţării.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la "A1+", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Retrogradarea ratingului reflectă creşterea riscurilor de finanţare şi a probabilităţii ca sectorul financiar belgian să aibă nevoie de sprijin guvernamental.

Datoriile generale guvernamentale nete sunt aşteptate să ajungă la circa 93% din PIB la sfârşitul acestui an, iar sprijinul pentru sectorul financiar ar putea urca ponderea datoriilor la peste 100% din PIB, potrivit S&P.

Agenţia atrage atenţia asupra poziţiei bugetare a guvernului şi a probabilităţii mari de încetinire a creşterii economice, având în vedere procesul de restrângere a credităţii în sectorul financiar european.

Cu o pondere a exporturilor de 80% din PIB, Belgia este una dintre cele mai deschise economii din zona euro şi foarte expusă la scăderea cererii externe.

S&P a menţionat totodată şi problema capacităţii guvernului de a reacţiona la posibilele presiuni economice interne şi externe, care este constrânsă de eşecurile repetate de a forma un nou guvern, în ultimul an şi jumătate.

Eexcutivul interimar a luat măsuri temporare de a îmbunătăţi situaţia fiscală în 2011, dar nu are mandatul de a aplica reforme fiscale şi structurale profunde, se arată în comunicat.