Business Internaţional

Spaniolii de la BBVA au preluat cu 4 mld. euro aproape un sfert din banca turcă Garanti

Spaniolii de la BBVA au preluat cu 4 mld. euro aproape un sfert din banca turcă Garanti

Autor: Andreea Mioara Neferu

02.11.2010, 23:47 136

Banco Bilbao Vizcaya Argen­taria (BBVA), a doua mare bancăspaniolă, va prelua o participaţie de 24,9% din acţiunilecreditorului turc Garanti Bank, pentru suma de 5,8 mld. dolari(4,15 mld. euro), scrie Bloomberg. Achiziţia confirmă planurilespaniolilor de a se extinde într-o ţară în care avansul economicdepăşeşte evoluţia din alte ţări europene.
BBVA va cumpăra 6,3% din titlurile băn­cii de la grupul Dogusacţio­narul principal, pentru 2,06 mld. dolari, ur­mând ca restulde 18,6% din acţiuni să le achi­ziţioneze de la gigantul american Gene­ral Electric, pentru 3,78 mld. dolari. Ge­neral Electric varămâne acţionar minoritar.

Mişcarea ibericilor sugerează faptul că aceştia încearcă să-şireducă expunerea faţă de Spania, care aduce jumătate din ci­fra deafaceri a grupului, dar care evo­lu­ea­ză anemic din punct devedere economic, în timp ce în cazul principalului rival spa­niol,Banco Santander, expunerea pe piaţa-mamă este de doar 22%.
BBVA a demarat achiziţiile în urmă cu câţiva ani, când a preluatbanca americană Compass Bancshares pentru suma de 9 mld. dolari şia început o serie de investiţii şi în China.

Spaniolii trebuie să facă rost de 5 miliarde de europentru achiziţii
Pentru a finanţa preluarea a aproapeun sfert din acţiunile Garanti Bank, BBVA intenţionează să strângă5,06 mld. euro dintr-o emisiune de drepturi, care le va oferideţinătorilor posibilitatea să cumpere noi acţiuni cu 6,75 eurofiecare.
BBVA şi Dogus vor avea pentru următorii cinci ani un număr egal delocuri în board-ul Garanti Bank, perioadă după care spaniolii audreptul de a prelua o participaţie de control în cadrulcredi­torului turc, potrivit unui raport predat de Dogus Bursei dela Istanbul. Mai mult, BBVA şi Dogus nu au dreptul timp de trei anide a vinde acţiuni Garanti către părţi terţe, însă au drept depreempţiune (de a-şi cumpăra reciproc acţiunile în mod prioritar)după acest interval de trei ani.
Board-ul Garanti va fi compus din patru membri din partea BBVA şialţi patru din partea Dogus, Ergün Ozen rămânând în continuaredirec­tor executiv al băncii turceşti.
Organismul de supraveghere a siste­mului bancar din Turcia, BBDK, asalutat implicarea spaniolilor, în timp ce directorul executiv dela Dogus, Ferit Sahenk, a declarat că sinergiile dintre cele douăgrupuri (BBVA şi Dogus - n.r.) vor ajuta Garanti să ajungă "unjucător mondial" şi vor facilita intrările de capital în economiaturcă, care se extinde extrem de rapid în ultima perioadă, potrivitpostului turc de televiziune CNBC-e.
Sectorul bancar din Turcia, pe scurt
Garanti Bank este a doua mare bancă din Turcia, cu o valoare depiaţă de 19 mld. euro, fiind considerată una dintre cele mai binegestionate bănci din sectorul de profil al Turciei.
De altfel, mai toate băncile turceşti sunt puternic reglementate şiau rezistat cu stoi­cism pe perioada crizei, multe dintre elecon­semnând profit în al doilea trimestru al anu­lui acesta. Cutoate acestea, penetrarea sis­temului bancar la nivelul Turcieieste des­tul de redusă comparativ cu multe alte eco­no­miieuropene. Principalul avantaj al Tur­ciei este faptul că avanseazădin punct de vedere economic extrem de rapid, într-o perioadă încare statele din Europa şi în spe­cial Spania fac eforturi maripentru a ieşi din criză. Cu toate acestea, mai mulţi eco­­no­miştiau avertizat asupra faptului că vo­lumul de credite acordate debăncile tur­ceşti acce­lerează mult prea rapid, deşi eco­no­miaeste pe plus. Mai mult, creditorii se con­fruntă cu o reducere aveniturilor nete din dobânzi, având în vedere că banca cen­tra­lănu mai taie dobânda de referinţă, ceea ce înseamnă că bănciletrebuie să-şi reducă ra­tele interne ale dobânzilor pentru acâştiga clienţi.

Semne bune pentru economia turcă
Analiştii însă au apreciat că achiziţia spa­niolilor de la BBVAarată că investitorii stră­ini sunt pregătiţi să participe laproiecte pe termen mai lung în Turcia. "Fără în­doială,parteneriatul BBVA-Dogus în ca­drul Garanti este un mesaj pozitivpentru ima­ginea de ansamblu a investiţiilor străine di­recte,sprijinind în mod direct şi evoluţia lirei", a declarat SimonQuijano-Evans, stra­teg pe pieţe emergente în cadrul CA Che­vreaux,divizia de brokeraj a băncii fran­ceze Crédit Agricole.
Garanti Bank este prezentă şi pe piaţa din România, având unportofoliu de circa 150.000 de clienţi la finalul anului trecut.


Garanti a crescut de şapte ori pe piaţa românească înultimii trei ani


Turcii de la Garanti au crescut rapid pe pia­ţa românească înultimii ani, astfel că va­loa­rea activelor administrate de bancă aurcat de aproape şapte ori din septembrie 2007 încoace, până laechivalentul a 1,2 miliarde de euro.
Banca a operat până anul acesta în re­gim de sucursală, în baza"paşaportului euro­pean" privind circulaţia liberă a servi­ci­ilor,iar în luna mai a obţinut licenţa de la BNR şi a devenit bancă desine stătătoare. Totodată, banca şi-a schimbat numele în GE GarantiBank, americanii de la GE Mo­ney (divizia de credite de consum aGene­ral Electric) deţinând 30% din in­stituţia nouînfiinţată.
Mişcarea a fost prima din istoria recen­tă când un grup financiarstrăin a ales să îşi transforme sucursala locală în bancă de sinestătătoare, supervizată de BNR, ten­din­ţa pe piaţă în ultimii anifiind una contrară.
Banca a raportat o creştere cu 30% a volumului creditelor acordatede la începutul anului, în condiţiile în care majoritateabancherilor se plâng de lipsa de cerere din partea clienţilor.Avantajul Garanti este acela că nu are un stoc important decredite, astfel că rambursările nu sunt importante, în timp cefiecare împrumut nou se reflectă imediat într-o creştere abilanţului.
Aflată încă în faza de expansiune, filiala locală a Garantiînregistrează în continuare pierderi, banca având în plan să treacăpe profit începând cu anul viitor. Banca îşi bazează expansiunea pevânzarea de credite către persoanele fizice şi firmele mici.
În trecut, Garanti a fost foarte activă pe segmentul cardurilor decredit. În 2009, de exemplu, banca şi-a dublat portofoliul decarduri de credit, până la circa 80.000 de unităţi. Criza a începutînsă să se simtă şi pe acest segment, iar cererea clienţilor s-adiminuat semnificativ anul acesta.
Banca avea în septembrie credite acordate în valoare de 700 demilioane de euro şi depozite atrase de la clientelă în valoare de400 de milioane de euro. GE Garanti are în prezent 198.000 declienţi, cu 30% mai mulţi decât în decembrie anul trecut.
Garanti operează în prezent o reţea teritorială de 54 de unităţi,în condiţiile în care în ultimii trei ani a dezvoltat practic de lazero operaţiunile de retail. Reprezen­tan­ţii băncii spun că pânăla începutul anului viitor vor fi operaţionale 75 de unităţi, princare Garanti va ajunge la acoperire terito­rială. Turcii au oprezenţă îndelungată pe piaţa locală, însă mult timp s-auconcentrat pe se­gmentul de corporate. Ciprian Botea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO