Spaniolii de la BBVA au preluat cu 4 mld. euro aproape un sfert din banca turcă Garanti

Autor: Andreea Mioara Neferu 02.11.2010

Unul dintre cei mai mari creditori iberici, BBVA, a luat decizia de a investi în partea opusă a continentului, în Turcia, unde economia o duce mult mai bine decât în Spania. Ţinta investiţiei? Garanti, bancă prezentă şi în România.



Banco Bilbao Vizcaya Argen­taria (BBVA), a doua mare bancă spaniolă, va prelua o participaţie de 24,9% din acţiunile creditorului turc Garanti Bank, pentru suma de 5,8 mld. dolari (4,15 mld. euro), scrie Bloomberg. Achiziţia confirmă planurile spaniolilor de a se extinde într-o ţară în care avansul economic depăşeşte evoluţia din alte ţări europene.
BBVA va cumpăra 6,3% din titlurile băn­cii de la grupul Dogus acţio­narul principal, pentru 2,06 mld. dolari, ur­mând ca restul de 18,6% din acţiuni să le achi­ziţioneze de la gigantul american Gene­ral Electric, pentru 3,78 mld. dolari. Ge­neral Electric va rămâne acţionar minoritar.

Mişcarea ibericilor sugerează faptul că aceştia încearcă să-şi reducă expunerea faţă de Spania, care aduce jumătate din ci­fra de afaceri a grupului, dar care evo­lu­ea­ză anemic din punct de vedere economic, în timp ce în cazul principalului rival spa­niol, Banco Santander, expunerea pe piaţa-mamă este de doar 22%.
BBVA a demarat achiziţiile în urmă cu câţiva ani, când a preluat banca americană Compass Bancshares pentru suma de 9 mld. dolari şi a început o serie de investiţii şi în China.

Spaniolii trebuie să facă rost de 5 miliarde de euro pentru achiziţii
Pentru a finanţa preluarea a aproape un sfert din acţiunile Garanti Bank, BBVA intenţionează să strângă 5,06 mld. euro dintr-o emisiune de drepturi, care le va oferi deţinătorilor posibilitatea să cumpere noi acţiuni cu 6,75 euro fiecare.
BBVA şi Dogus vor avea pentru următorii cinci ani un număr egal de locuri în board-ul Garanti Bank, perioadă după care spaniolii au dreptul de a prelua o participaţie de control în cadrul credi­torului turc, potrivit unui raport predat de Dogus Bursei de la Istanbul. Mai mult, BBVA şi Dogus nu au dreptul timp de trei ani de a vinde acţiuni Garanti către părţi terţe, însă au drept de preempţiune (de a-şi cumpăra reciproc acţiunile în mod prioritar) după acest interval de trei ani.
Board-ul Garanti va fi compus din patru membri din partea BBVA şi alţi patru din partea Dogus, Ergün Ozen rămânând în continuare direc­tor executiv al băncii turceşti.
Organismul de supraveghere a siste­mului bancar din Turcia, BBDK, a salutat implicarea spaniolilor, în timp ce directorul executiv de la Dogus, Ferit Sahenk, a declarat că sinergiile dintre cele două grupuri (BBVA şi Dogus - n.r.) vor ajuta Garanti să ajungă "un jucător mondial" şi vor facilita intrările de capital în economia turcă, care se extinde extrem de rapid în ultima perioadă, potrivit postului turc de televiziune CNBC-e.
Sectorul bancar din Turcia, pe scurt
Garanti Bank este a doua mare bancă din Turcia, cu o valoare de piaţă de 19 mld. euro, fiind considerată una dintre cele mai bine gestionate bănci din sectorul de profil al Turciei.
De altfel, mai toate băncile turceşti sunt puternic reglementate şi au rezistat cu stoi­cism pe perioada crizei, multe dintre ele con­semnând profit în al doilea trimestru al anu­lui acesta. Cu toate acestea, penetrarea sis­temului bancar la nivelul Turciei este des­tul de redusă comparativ cu multe alte eco­no­mii europene. Principalul avantaj al Tur­ciei este faptul că avansează din punct de vedere economic extrem de rapid, într-o perioadă în care statele din Europa şi în spe­cial Spania fac eforturi mari pentru a ieşi din criză. Cu toate acestea, mai mulţi eco­­no­mişti au avertizat asupra faptului că vo­lumul de credite acordate de băncile tur­ceşti acce­lerează mult prea rapid, deşi eco­no­mia este pe plus. Mai mult, creditorii se con­fruntă cu o reducere a veniturilor nete din dobânzi, având în vedere că banca cen­tra­lă nu mai taie dobânda de referinţă, ceea ce înseamnă că băncile trebuie să-şi reducă ra­tele interne ale dobânzilor pentru a câştiga clienţi.

Semne bune pentru economia turcă
Analiştii însă au apreciat că achiziţia spa­niolilor de la BBVA arată că investitorii stră­ini sunt pregătiţi să participe la proiecte pe termen mai lung în Turcia. "Fără în­doială, parteneriatul BBVA-Dogus în ca­drul Garanti este un mesaj pozitiv pentru ima­ginea de ansamblu a investiţiilor străine di­recte, sprijinind în mod direct şi evoluţia lirei", a declarat Simon Quijano-Evans, stra­teg pe pieţe emergente în cadrul CA Che­vreaux, divizia de brokeraj a băncii fran­ceze Crédit Agricole.
Garanti Bank este prezentă şi pe piaţa din România, având un portofoliu de circa 150.000 de clienţi la finalul anului trecut.


Garanti a crescut de şapte ori pe piaţa românească în ultimii trei ani


Turcii de la Garanti au crescut rapid pe pia­ţa românească în ultimii ani, astfel că va­loa­rea activelor administrate de bancă a urcat de aproape şapte ori din septembrie 2007 încoace, până la echivalentul a 1,2 miliarde de euro.
Banca a operat până anul acesta în re­gim de sucursală, în baza "paşaportului euro­pean" privind circulaţia liberă a servi­ci­ilor, iar în luna mai a obţinut licenţa de la BNR şi a devenit bancă de sine stătătoare. Totodată, banca şi-a schimbat numele în GE Garanti Bank, americanii de la GE Mo­ney (divizia de credite de consum a Gene­ral Electric) deţinând 30% din in­stituţia nou înfiinţată.
Mişcarea a fost prima din istoria recen­tă când un grup financiar străin a ales să îşi transforme sucursala locală în bancă de sine stătătoare, supervizată de BNR, ten­din­ţa pe piaţă în ultimii ani fiind una contrară.
Banca a raportat o creştere cu 30% a volumului creditelor acordate de la începutul anului, în condiţiile în care majoritatea bancherilor se plâng de lipsa de cerere din partea clienţilor. Avantajul Garanti este acela că nu are un stoc important de credite, astfel că rambursările nu sunt importante, în timp ce fiecare împrumut nou se reflectă imediat într-o creştere a bilanţului.
Aflată încă în faza de expansiune, filiala locală a Garanti înregistrează în continuare pierderi, banca având în plan să treacă pe profit începând cu anul viitor. Banca îşi bazează expansiunea pe vânzarea de credite către persoanele fizice şi firmele mici.
În trecut, Garanti a fost foarte activă pe segmentul cardurilor de credit. În 2009, de exemplu, banca şi-a dublat portofoliul de carduri de credit, până la circa 80.000 de unităţi. Criza a început însă să se simtă şi pe acest segment, iar cererea clienţilor s-a diminuat semnificativ anul acesta.
Banca avea în septembrie credite acordate în valoare de 700 de milioane de euro şi depozite atrase de la clientelă în valoare de 400 de milioane de euro. GE Garanti are în prezent 198.000 de clienţi, cu 30% mai mulţi decât în decembrie anul trecut.
Garanti operează în prezent o reţea teritorială de 54 de unităţi, în condiţiile în care în ultimii trei ani a dezvoltat practic de la zero operaţiunile de retail. Reprezen­tan­ţii băncii spun că până la începutul anului viitor vor fi operaţionale 75 de unităţi, prin care Garanti va ajunge la acoperire terito­rială. Turcii au o prezenţă îndelungată pe piaţa locală, însă mult timp s-au concentrat pe se­gmentul de corporate. Ciprian Botea