Business Internaţional

Şomajul în rândul tinerilor chinezi a atins 21,3% în iunie, punând la încercare politicile guvernului comunist. Xi Jinping i-a sfătuit pe tineri să lucreze în fabirici şi să aibă aşteptări mai mici

Şomajul în rândul tinerilor chinezi a atins 21,3% în...

Autor: Valeriu Dănilă

27.07.2023, 11:55 77

Şomajul în rândul tinerilor chinezi a depăşit 20%, în timp ce guvernul aruncă vina pe aşteptările prea mari ale aplicanţilor, scrie The Wall Street Journal.

Tinerii trebuie să-şi întărească coloana vertebrală şi să îmbrăţişeze greutăţile a declarat Preşedinele Chinei, Xi Jinping, el însuşi trăind în China rurală în timpul revoluţiei culturale.

Îndrumările guvernului comunist par lipsite de conţinut pentru tineri, cărora li s-a spus că occidentul este în declin iar China este o ţară puternică în care îi aşteaptă oportunităţi nesfârşite. Acum, rata şomajului în rândul tinerilor din mediul urban a atins un record de 21,3% în iunie, frustrările legate de ocuparea forţei de muncă reprezintă o nouă provocare pentru Xi Jinping şi viziunea lui pentru ţară.

Problema nu este aceea că nu există locuri de muncă, dimpotrivă, China are nevoie de muncitori mai mult decât niciodată. Tensiunile apar în momentul în care economia ţării nu poate oferi suficiente locuri de muncă bine calificate şi plătite pe măsură, aşteptare pe care mulţi studenţi o au.

Dezamăgiţi, mulţi tineri renunţă în întregime la piaţa muncii. Printre cei care doresc să lucreze, birocraţia de stat a devenit tot mai atractivă, garantând un loc de muncă stabil însă prost plătit.

Pe termen lung situaţia şomajului ar putea fi o provocare pentru Partidul Comunist Chinez care nu reuşeşte să ofere tinerilor suficiente oportunităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO