Business Internaţional

SocGen vinde actiuni de 4,8 miliarde de euro ca sa faca rost de cash pentru a inapoia banii primiti de la stat

06.10.2009, 23:13 20

Societe Generale, a doua mare banca a Frantei din punctul devedere al valorii de piata, intentioneaza sa stranga 4,8 miliardede euro printr-o emisiune de drepturi preferentiale, ca sa poatareturna fondurile primite de la statul francez, sa cumpere oparticipatie in cadrul Credit du Nord si sa-si intareasca nivelulcapitalului, scrie Bloomberg.

Banca va returna guvernului francez fondurile de 3,4 miliarde deeuro primite in doua transe, in momentul de apogeu al crizeifinanciare.

Actionarii pot cumpara doua actiuni noi pentru fiecare nouaactiuni detinute la 36 de euro pe actiune, sau cu 31% sub pretul deinchidere al sedintei de tranzactionare din 5 octombrie.

SocGen a anuntat ca va rambursa ajutorul primit de la statimediat ce va primi fondurile. Dupa aceea, si dupa achizitionarearestului de actiuni in cadrul Credit du Nord, capitalul ramas inurma ofertei de drepturi ii va conferi un nivel al capitalului Tier1 de 9,7%, fata de 9,5% anterior, conform The Wall StreetJournal.

BNP Paribas, cel mai mare creditor francez, si UniCredit, ceamai mare banca a Italiei, au anuntat deja planuri de atragere defonduri prin intermediul unor vanzari de actiuni dupa o revenire apietelor de capital.

Societe Generale se afla in acelasi timp in discutii in vedereaachizitionarii participatiei de 20% detinute de Dexia in cadrulCredit du Nord, o banca de retail franceza pe care o controleaza,si intentioneaza sa finalizeze discutiile pana la sfarsitul acestuian.

"Segmentul de operatiuni bancare de retail se bucura de ocrestere dinamica", au declarat oficialii bancii, adaugand ca"perspectivele pentru retelele internationale ale companiei ramanfavorabile".

"Tranzactia ilustreaza eforturile pe care SocGen le depunepentru a-si intari pozitia pe retail banking, in special pe piatainterna", se arata intr-un comunicat al bancii.

Conform SocGen, profitul pe trimestrul trei va fi in linii marisimilar celui din trimestrul anterior.

Intre timp, provizioanele mai mari constituite pentru pierderilelegate de credite si alte riscuri vor afecta profitul operatiunilorde corporate si investment banking mai puternic decat in trimestrulanterior.

Vand drepturi de subscriere Si In Romania

Romania este una dintre cele opt piete din afara Frantei pentrucare oferta de vanzare de drepturi de subscriere de actiuni noiSociete Generale va fi deschisa investitorilor, chiar daca nu detinactiuni ale grupului francez. Unii salariati ai BRD au actiuniSocGen. Drepturile vor fi listate pe piata Euronext. Perioada desubscriere incepe joi, 8 octombrie si dureaza pana pe 20 octombrie.Piata romaneasca a fost selectata in conditiile in care SocGen areaici o pozitie puternica prin BRD, care este numarul doi dupaactive si numarul unu ca retea teritoriala. Celelalte tari suntBelgia, Cehia, Germania, Italia, Luxemburg, Spania si MareaBritanie. CNVM urmeaza sa fie notificata in privinta prospectuluide emisiune prin mecanismul de "passporting".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO