Business Internaţional

SocGen: Goana dupa profit, mai importanta decat evitarea riscurilor

26.05.2008, 19:12 16

Supraveghetorii lui Jerome Kerviel au esuat in a "reactiona intr-o maniera adecvata", in cazul semnalelor de alarma declansate de tranzactiile false efectuate de trader, ignorand peste 1.000 de astfel de operatiuni, potrivit autorilor raportului. Inchiderea tuturor pozitiilor create ilegal de catre trader a generat bancii pierderi de 4,9 mld. euro, citat de Bloomberg.
"Este evident ca aceasta mentalitate indreptata spre profit a reusit sa inabuse orice preocupare vizavi de gestiunea riscurilor", a declarat Brice Vandamme, analist la Deutsche Bank in Londra, care a formulat o recomandare de "cumpara" pentru actiunile SocGen.
Pierderile generate de tranzactiile ilegale au condus banca spre primele rezultate financiare negative din ultimii doi ani, dar si la o serie de procese declansate de actionari impotriva bancii franceze. Pe fondul rezultatelor negative, oficialii SocGen au anuntat ca vor aloca anul acesta peste 100 mil. euro pentru operatiunile de imbunatatire a sistemului de control al bancii.
Managerii de risc au tolerat tranzactiile speculative efectuate de trader, tranzactii care sunt nejustificate, data fiind "pozitia ocupata de catre acesta in cadrul diviziei de investitii", se mai arata in document. Si asta in conditiile in care activitatea lui Kerviel nu ar fi trebuit sa implice nici un fel de riscuri, fiecare operatiune a sa necesitand o protectie prin intermediul unui pariu in directia opusa a pietei.
Raportul emis de catre comisia de investigatie "aduce si mai multe argumente in favoarea actiunii pe care am declansat-o", a declarat avocatul parizian Frederik-Karel Canoy, reprezentantul a 150 de investitori ai SocGen, care au actionat banca in instanta.
Desi Kerviel a declarat in repetate randuri ca a actionat singur, anchetatorii au descoperit ca 15% din tranzactiile false efectuate de catre acesta au fost inregistrate chiar de catre asistentul sau, ceea ce indica posibilitatea ca acesta din urma sa fi fost informat cu privire la operatiunile ilegale.
Asistentul lui Kerviel, Thomas Mougard, este una dintre persoanele citate de catre procurorii francezi in calitate de martor in procesul declansat impotriva fostului trader al SocGen. El a negat insa orice implicare in operatiunile ilegale, potrivit unui document al autoritatilor judiciare.
Kerviel si-a motivat actiunile, declarand ca spera ca prin intermediul castigurilor inregistrate de aceste tranzactii sa obtina aprecierea superiorilor sai si implicit o promovare sau crestere salariala. De asemenea, avocatii traderului au sustinut in instanta faptul ca acesta nu a obtinut nici un beneficiu personal in urma operatiunilor ilegale.
Kerviel, care a inceput sa efectueze operatiuni ilegale inca din 2005, a reusit sa evite sistemul de management al riscului pana in ianuarie anul acesta, in momentul in care a inregistrat pierderi semnificative ca urmare a prabusirii indicilor bursieri europeni.
Kerviel, care a fost eliberat pe cautiune, este cercetat pentru mai multe capete de acuzare, printre care abuz de incredere, fals in documente si manipularea sistemului computerizat al bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO