Business Internaţional

Situaţie "stânjenitoare" la JP Morgan, care pierde 2 mld.dolari pe mâna "Balenei din Londra"

 Situaţie "stânjenitoare" la JP Morgan, care pierde 2 mld.dolari pe mâna "Balenei din Londra"

Autor: Marius Oncu

11.05.2012, 11:59 1920

JPMorgan a anunţat joi pierderi de 2 miliarde de dolari din derivate pe bonduri corporate, după ce în urmă cu aproape o lună Wall Street Journal scria că mai multe fonduri de hedging pariază împotriva poziţiilor "uriaşe" luate de un trader al băncii americane, supranumit "Balena din Londra".

Pentru o instituţie de credit care a trecut prin criza financiară fără să raporteze pierderi, eroarea este stânjenitoare, notează Reuters.

Anunţul a lovit atât cotaţia acţiunilor, cât şi reputaţia directorul general, Jamie Dimon, şi a JPMorgan. Contractele futures pe acţiunile băncii au scăzut cu 7% după închiderea bursei americane.

"Situaţia asta ne face de ruşine", a spus Dimon, cerându-şi scuze într-o conferinţă cu analiştii organizată inopinat. Oficialul a recunoscut că pierderile sunt legate de un articol de luna trecută din Wall Street Journal, referitor la un trader, "supranumit "Balena din Londra" sau "Balena Albă", care a acumulat poziţii financiare foarte mari pe anumite tipuri de investiţii. Mai multe fonduri de hedging au pariat împotriva acestuia.

JPMorgan estimează că divizia cu portofoliul afectat de tranzacţiile nereuşite va raporta o pierdere de 800 de milioane de dolari pentru acest trimestru. Anterior, banca se aştepta la un profit de 200 de milioane de dolari de la operaţiunile respective.

"Ne-ar putea costa cu încă un miliard de dolari mai mult. Este riscant şi va fi pentru mai multe trimestre", a spus Dimon.

În aprilie, Wall Street Journal relata că mai mulţi jucători afirmă că traderul londonez al JPMorgan, Bruno Iksil, numit "Balena din Londra" a acumulat poziţii masive pe o piaţă a derivatelor, iar multe fonduri de hedging au decis să mizeze împotriva acestuia.

Potrivit unor surse din piaţă citate la acel moment de Bloomberg, poziţiile acumulate de Iksil s-ar fi putut ridica la circa 100 de miliarde de dolari, însă prin tranzacţii acesta reuşea să influenţeze o piaţă a derivatelor de circa 10.000 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO