Business Internaţional

Situaţia dramatică în Belarus: preţuri fixe la alimente, micul trafic de frontieră interzis

Situaţia dramatică în Belarus: preţuri fixe la alimente, micul trafic de frontieră interzis

Foto Viktor Drachev

Autor: Bogdan Cojocaru

14.06.2011, 23:43 771

Problemele economice şi financiare tot mai acute ale Belarusuluil-ar putea forţa pe preşedintele Alexander Lukaşenko, supranumit"ultimul dictator din Europa", să facă un compromis uriaş pentru aprimi ajutor de la FMI: să renunţe la controlul asupraeconomiei.

Într-un act disperat de a economisi resurse, guvernul belarus arestricţionat vânzările peste graniţă de brânză, unt, macaroane şialte produse ali­mentare, dar şi de congelatoare, sobe şi benzină.Restricţiile, cele mai recente dintr-o serie de reguli în stilsovietic emise de executiv, au provocat proteste care au fost rapidînăbuşite de poliţie, scriu The New York Times şi Bloomberg.

FMI a anunţat că guvernul trebuie să accepte "reformestructurale", inclusiv permiterea tranzacţionării libere a mo­nedeinaţionale rubla pentru a putea primi mai mult aju­torinternaţional. Lukaşenko a promis că nu va lăsa sec­torul de retailşi pieţele valutare "să scape de sub controlul statului".

Belarus a cerut FMI al doilea pachet de ajutor în decursul a doiani. Acesta s-ar adăuga împrumutului de trei miliarde de dolarisolicitat foştilor parteneri sovietici, conduşi de Rusia, care acerut guvernului să vândă active de stat de 7,5 miliarde de dolaripentru a primi finanţarea. Lukaşenko este şeful statului belarusdin 1994.

Belarusul are nevoie de valută pentru a acoperi un deficit decont curent care a atins 16% din PIB anul trecut. Guvernul adevalorizat rubla cu 36% în raport cu dolarul pe 23 mai.

Pentru a amortiza impactul devalorizării, executivul a pus subcontrol preţurile unor produse de bază, alimentare şi nealimentare.Dar unii belaruşi profită de moneda slabă şi de fixarea preţurilorşi vând peste graniţă mai scump produse pe care le cumpără ieftinde la ei din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO